spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiRAK organizirao stručno-edukativni skup na temu sigurnosti djece na internetu

RAK organizirao stručno-edukativni skup na temu sigurnosti djece na internetu

Regulatorna agencija za komunikacije BiH je u Bihaću organizirala drugi po redu stručno-edukativni skup na temu sigurnosti djece na internetu, u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sustavima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“. Projekt je fokusiran na analizu stanja iz oblasti zaštite djece na internetu, definiranja mogućih unaprjeđenja i promocije ove osjetljive teme. Djeca su sve češće žrtve nasilja na internetu, izrugivanja, prijevara, vrbovanja, krađe identiteta i drugih negativnih pojava. Cilj ovog projekta je probuditi svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u online svijetu, kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama. Na skupu su sudjelovali predstavnici obrazovnih i pedagoških ustanova, te predstavnici institucija i organizacija aktivnih u oblasti zaštite djece na internetu.

U Okviru stručnog skupa razmatrane su dvije teme: “Djetinjstvo na internetu – negativne posljedice i kako ih spriječiti“, kao i nacrt studije i predstavljanje Analize stanja ispunjavanja obaveza davatelja pristupa internetu u pogledu zaštite maloljetnika, prikupljene su relevantne informacije o stanju sigurnosti djece na internetu, te definirani zaključci koji će biti objedinjeni nakon završetka svih pet stručno-edukativnih skupova. Cilj održavanja skupova je prikupiti što više korisnih informacija o ovoj temi iz različitih beha gradova i definirati zaključke, te uz saradnju sa svim relevantnim sudionicima pokušati unaprijediti i poboljšati zaštitu djece na internetu. Na skupu su sudjelovali predstavnici obrazovnih i pedagoških ustanova, te predstavnici institucija i organizacija aktivnih u oblasti zaštite djece na internetu.

Projekt „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola RAK“, Agencija realizira tijekom  2022. godine u 11 faza, od analize stanja, preko izrade edukativnih materijala, ažuriranja web stranice, mobilne aplikacije i digitalne komunikacije, do faze organizacije stručno-edukativnih skupova na temu sigurnosti djece na internetu. Agencija će realizacijom ovog projekta, ali i dalje, u okviru svoje nadležnosti, intenzivno raditi na unaprjeđenju medijske pismenosti u BiH i pokrenuti sve raspoložive mehanizme kako bi se unaprijedilo stanje u oblasti zaštite djece na internetu, stoji u informaciji  Regulatorne agencije za komunikacije BiH

spot_img

najnoviji članci

istražiti više