spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOtvaranje klupske čitaonice za umirovljenike u Orašju 1. ožujka

Otvaranje klupske čitaonice za umirovljenike u Orašju 1. ožujka

Osigurati uvjetne prostorije za rad i druženje građana treće životne dobi, adekvatnu pomoć pri banjskom liječenju svojim članovima, financijsku potporu ugroženim umirovljenicima te druge pogodnosti., neke su od zadaća najbrojnije Udruge na području Općine Orašje – Udruge umirovljenika/penzionera Orašje. Sredinom ovoga mjeseca Udruga je dobila nove prostorije, onakve kakve i zaslužuje ova populacija, gdje je krajem ovoga mjeseca održana i redovita Skupština Udruge. Predsjednik Izvršnog odbora udruge Ivo Zlatarević kaže kako

Udruga trenutačno ima 652 člana od blizu 1 800 umirovljenika koliko ih je na području općine Orašje i 80 posto njih je s minimalnom mirovinom. Najveći broj članova je u samom Orašju – 253, slijedi Tolisa sa 136 članova, 86 je u Donjoj Mahali, 81 u Ugljari, Bok, Matići i Oštra Luke imaju 45 članova, Vidovice, Kopanice i Jenjić 31 člana udruge, a najmanje ih ima Kostrč-20.  Mjesečna članarina od 1. travnja će biti 3, umjesto dosadašnje 2 KM, što je odlučeno na Skupštini Udruge, kazao je Zlatarević. Skupština je usvojila sva izvješća i plan rada i financijski plan za ovu godinu.  Na sjednici je donesena odluka da klupska čitaonica, u novim prostorijama, počinje s radom od utorka 1. ožujka i bit će otvorena samo za članove udruge.

Ured predsjednika Izvršnog odbora Udruge radi dva puta tjedno – utorkom i četvrtkom od 10 do 12 sati. Umirovljenici koji se žele učlaniti u Udrugu, mogu doći u navedene dane i sa sobom ponijeti mirovinski odrezak i osobnu iskaznicu, a oni koji ne mogu doći, a žele postati članom, mogu kontaktirati predsjednike mjesnih ogranaka. Članstvom u udruzi pružaju se i određene pogodnosti pa tako najugroženiji umirovljenici dobivaju jednokratnu novčanu pomoć od 50,00 KM, svi članovi imaju popust pri banjskom liječenju izvan sezone u Tesliću,.Gradačcu, Olovu i Fojnici,od  40 do 50 posto, a pogodnosti ostvaruju i supružnici umirovljenika, dok osobe s mirovinama do 500,00 KM, njih šest, imaju potpuno besplatno desetodnevno banjsko liječenje i svake godine biraju se druge osobe s cijelog područja općine Orašje. Pored toga, Udruga redovno osigurava  pomoć prilikom smrti usvojih članova koja, odlukom Skupštine, iznosi 300,00 KM za obitelj preminulog člana. Udruga umirovljenika/penzionera Orašje ima jako dobru suradnju s Općinom Orašje i Vladom ŽP te Zavodom MIO/PIO F BiH, ustvrdio je Zlatarević te zahvalio svim institucijama na dosadašnjoj uspješnoj suradnji. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više