spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOsnovci iz Tolise i srednjoškolci iz Orašja državni prvaci iz pružanja prve...

Osnovci iz Tolise i srednjoškolci iz Orašja državni prvaci iz pružanja prve pomoći

Grad Orašje dobio je državne prvake u natjecanju iz pružanja prve pomoći na kojem je sudjelovalo najboljih 11 ekipa iz FBiH i RS. Domaćin 19. Državnog natjecanja bio je Crveni križ Grada Orašja, što predstavlja veliko priznanje za ovu organizaciju koju krasi višegodišnji nesebičan humanitarni rad. Natjecanje je održano na 11 poligona, od toga 6 radnih na kojima su bili realistično prikazana stanja, ozljede i oboljenja. Sudjelovalo je 66 natjecatelja, a uz brojne suce, šminkere, volontere, edukatore, komisije, vozače i dr. brojka dostiže više od 250 sudionika, koji su u raznim ulogama pomagali da se realizira natjecanje u Orašju.  Kroz različite poligone grad je bio uljepšan njihovom mladošću, znanjem, uniformom i znakom Crvenog križa koji je prepoznatljiv na svakom kraju svijeta. Kroz ovakve susrete mladih  zasigurno je izražen osjećaj pripadnosti okolini s krajnjim ciljem pomoći zajednici i ljudima u stanju potrebe.

U kategoriji Omladina prvo mjesto je uvjerljivo osvojila ekipa Tim mladih „Tuti Fratelli“ Orašje pobjedom na svih šest poligona s ukupno 1.690 bodova. Drugoplasirani Omladinski klub GOCK Bijeljina osvojio je 1.591 bod, a treće mjesto Tim mladih „Dr. Samir Kamenjaković“ Živinice sa 1.516 bodova. Četvrto mjesto je zauzeo Tim mladih CK Kiseljak, peto JU Medicinska škola B.Luka i šesto SŠC Prijedor.

U kategoriji Pomladak pobjednici su učenici OŠ Fra Ilije Starčevića Tolisa s ukupno 1.597 bodova, čak 124 više od drugoplasirane OŠ I.G. Kovačić B.Luka. Treće mjesto JU Prva osnovna škola Živinice, četvrto OŠ Kiseljak-1 i peto Klub pomlatka Modriča. Sudjelovalo je 66 natjecatelja, a uz brojne suce, šminkere, volontere, edukatore, komisije, vozače, brojka dostiže više od 250 sudionika, koji su u raznim ulogama pomagali da se realizira natjecanje u Orašju.

Vrijeme nije bilo na ruku natjecatelja, ali su svojim trudom i ozbiljnošću ipak pokazali da je prva pomoć najefikasnija kada se ukazuje na licu mjesta, bez obzira na kišu, vjetar i hladnoću koja ih je pratila tijekom natjecanja. Građani Orašja su u početku bili uplašeni sirenama, jaucima, vriskom i trkom po gradu, jer su poligoni bili raspoređeni na nekoliko lokacija. -U početku nisu shvatili da se radi o simulaciji požara, prometne nezgode, utapanja i drugih neugodnih situacija, a natjecatelji su se potrudili da sve djeluje što vjerodostojnije, kazala je Edina Pačuković  koordinatorica za mlade CK Grada Orašja i članica organizacijskog odbora. -Iskreno, nismo imali ovako velika očekivanja, ali presretni smo. Ponosna sam na djecu koja su pokazala vrlo dobro znanje i ova pobjeda je plod ustrajnog rada i ljubavi prema ovom pozivu, istaknula je prof. Pačuković, te izrazila zahvalnost javnim institucijama, u prvom redu UP MUP-a ŽP, Komunalcu, DZ Orašje, Gradu Orašju i naravno organizatoru Društvu Crvenog križa/krsta BiH. 

Rajko Lazić generalni tajnik Crvenog križa/krsta BiH je u ime organizacijskog odbora izrazio veliko zadovoljstvo da je državno natjecanja održano nakon dvije godine pauze. –Natjecanje je pokazalo da je ovo bio susret pobjednika, mladih koji su osposobljeni da sutra mogu u realnoj situaciji nekome spasiti život. Snaga Crvenog križa je u mladima i naglasio bih da je ovo promocija Crvenog križa, kojom želimo poslati poruku javnosti. Želimo pozvati omladinu da se učlani u ovu organizaciju kroz njezine različite programske aktivnosti, a jedna od njih je poznavanje prve pomoći. Volonterizam i rad kroz Crveni križ  oplemenjuju mlade ljude kao korisne članove zajednice i na to sam najviše ponosan. Uostalom, brojni naši istaknuti liječnici su kazali kako su kroz ovakva natjecanja odabrali svoju životnu profesiju, kazao je Lazić i dodao, -Natjecanje je pokazalo da CK zaslužuje daleko bolju poziciju na općinskim i gradskim razinama.Navikli smo javnost da je u slučaju nesreća uvijek pri ruci za pružanje pomoći stanovništvu i njegova su vrata svima otvorena.

Mijo Mijić član predsjedništva CK FBiH bio je u ulozi domaćina promatrača, a u krajnjoj ocjeni pohvalio sve sudionike, te istaknuo kontinuitet natjecanja, koja su po završetku Domovinskog rata započela kao školska, općinska i županijska, a prerasla na federalna i državna. –Nadamo se da su građani među ovom omladinom vidjeli buduće djelatnike u zdravstvenim ustanovama, poručio je Mijić.  

Glavna sutkinja natjecanja dr. Amri Čelik navodi kako je ovo bilo i natjecanje i razmjena iskustava, ali i jedno veliko druženje mladih u organizaciji Crvenog križa. -U pobjedi ekipa iz Orašja je presudilo znanje i vještina prijenosa stečenog znanja u realnim situacijama, kazala je dr. Čelik.

Antonio Mišković kapetan omladinske ekipe prve pomoći iz Orašja, ističe kako je bilo jako puno kompleksnih i teških ozljeda, a presudilo je kaže, znanje i dobra komunikacija unutar njegove ekipe. -Svakodnevno smo vježbali i formirali se u jednu malu obitelj, a plod svega su ove zlatne medalje, kazao je Antonio Mišković maturant oraške gimnazije, te izrazio želju za upis na medicinski fakultet Osječkog Sveučilišta.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više