spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana redovita 27. sjednica Skupštine Županije Posavske

Održana redovita 27. sjednica Skupštine Županije Posavske

Skupština ŽP danas je održala svoju redovnu 27. sjednicu, dok su u formi pripreme ovoga zasjedanja, jučer održane i sjednice radnih tijela. Zastupnici su dali zeleno svjetlo za 6 točaka dnevnoga reda i to Nacrtu Zakona o arhivskoj građi ŽP i Nacrtu Zakona o poticanju razvoja gospodarstva u ŽP. Oba su proslijeđena u Javne rasprave u sve tri općine ŽP u narednih 60 dana, nakon čega će se u formi Prijedloga ponovno uputiti u skupštinsku proceduru. Usvojena je i Odluka o odobravanju neposredne zamjene nekretnina u vlasništvu ŽP, izvješće o radu Vlade ŽP za prošlu godinu, izvješće o izvršenju Proračuna ŽP za 2021.g., te izvješće o utrošku tekućih pričuva, također za prošlu godinu. U drugom dijelu zasjedanja, zastupnici su primili k znanju Informacije o radu Općinskoga suda Orašje, Županijskog Zavoda za pružanje pravne pomoći, Županijske uprave za inspekcijske poslove, te Županijske uprave Civilne zaštite, sve za prošlu godinu, te program i plan rada za ovu.

Zakon o arhivskoj građi ŽP, uz ostalo uređuje evidenciju, čuvanje, zaštitu i sređivanje materijala i arhivske građe. Novi Zakon također uređuje prikupljanje, istraživanje, stručnu i znanstvenu obradu, objavu i davanje na korištenje arhivske građe iz djelokruga tijela vlasti i drugih institucija u ŽP. 

Potporu zastupnika dobio je i Nacrt Zakona o poticanju razvoja gospodarstva u ŽP, kojeg je obrazložio ministar Dragutin Živković i uz ostalo kazao kako se ovim zakonom definiraju i kategoriziraju gospodarski subjekti, utvrđuju ciljevi razvoja gospodarstva, propisuju temeljna načela poticanja gospodarstva i poticajne mjere gospodarske politike usmjerene na razvoj i osiguranje financijskih sredstava.  U ŽP postoji Zakon iz 2010. godine, koji je pretrpio izmjene 2013. godine, a zbog određenih manjkavosti pristupilo se izradi novoga zakona. Njime se utvrđuje izrada četverogodišnjeg Programa razvoja gospodarstva, izrada godišnjih programa poticaja i njegova provedba, propisuju odredbe o osnivanju Vijeća za poticanje razvoja gospodarstva, kao i nadzor nad provedbom Zakona i kaznene odredbe za nepoštivanje istih. Za njegovu realizaciju u ovoj godini neće biti potrebna dodatna sredstva od predviđenih milijun i pol konvertibilnih maraka, dok za iduću iznose 1.700,000 KM; a 2024.godinu 1,800.000 KM. Županija Posavska izdvaja 3 posto financijskih sredstava od ukupnog proračuna, što je najviše u odnosu na sve ostale županije i kantone, ustvrdio je ministar Živković.

Izvješće o radu Vlade za prošlu godinu, devet ministarstava i dva Vladina Ureda – za razvoj i za obnovu i stambeno zbrinjavanje prezentirao je predsjednik Đuro Topić, koji je kazao kako je i prošla, kao i godina ranije, bila obilježena s radom u uvjetima globalne pandemije koronavirusa. Za razliku od 2020.godiner stanje nije zahtijevalo uvođenje potpunog lockdowna niti značajnih ograničenja u radu poslovnih subjekata i javnih ustanova. Osnovni teret krize nosile su zdravstvene ustanove, s naglaskom na Županijsku bolnicu Orašje. Vlada je u ovim okolnostima, preko resornog ministarstva, realizirala program financijske pomoći s ciljem očuvanja radnih mjesta, stabilizacije i opstanka gospodarskih subjekata  i to izravnom financijskom pomoći kojom je podržano ukupno 143 poduzeća i obrta i 1 232 zaposlenika. Za ove namjene, kroz dva javna poziva, Vlada je utrošila više od 370 000 KM. Ostali segmenti života, poljoprivreda, zdravstvo, socijalni sektor,braniteljska populacija, školstvo, kultura, informiranje, sport, također su imali potporu Vlade ŽP.

Prošle godine ostvarena je i financijska stabilnost županijskog proračuna, pa je ostvaren suficit u iznosu od 1 405,629 KM, što je omogućilo pozitivno poslovanje i financiranje svih oblasti života u ŽP, kazao je ministar financija Mijo Stanić.       

Blaž Župarić, predsjednik Skupštine ŽP u izjavi za javnost nakon sjednice je kazao: -„Danas smo imali obimnu, sadržajnu i dosta zahtjevnu sjednicu Skupštine s 13 točaka, ali ono što karakterizira su Nacrti zakona o arhivskoj građi ŽP i poticanju razvoja gospodarstva ŽP. Ništa manje značajno nisu bila ni izvješća o radu Vlade ŽP i o izvršenju Proračuna ŽP te utrošku tekućih pričuva ŽP, svi za prošlu godinu. Tu su bile i informacije o radu Općinskoga suda Orašje,  izvješća o radu Županijskog Zavoda za pružanje pravne pomoći, Županijske Uprave za inspekcijske poslove te Županijske Uprave za civilne zaštite, sve za 2021. godinu, te Program i plan rada za tekuću godinu. 

Nacrt Zakona o arhivskoj građi ŽP je novi zakon, kojega treba donijeti na razini ŽP budući naša županija koristi Federalni zakon, kako bi svoju arhivsku građu regulirala na način koji nama odgovara, ne povređujući federalni propis kada je ovaj zakon u pitanju. Nacrt je dobra osnova koji će u roku od 60 dana biti u javnoj raspravi i u formi prijedloga ponovno doći pred zastupnike Skupštine ŽP, ali je relativno dobro došao i u formi Nacrta na klupe zastupnika.

Kada je rad Vlade ŽP u pitanju zastupnici su skoro jednoglasno podržali izvješće za prošlu godinu. Smatramo da je Vlada imala dobar rad, sve poslove koji su stavljeni u nadležnost obavljeni su relativno korektno, vodeći računa o svim segmentima života u ŽP, a imajući u vidu da je i prošla godina bila obilježena koronom, zbog čega su zastupnici podržali ovo izvješće.

Nacrt Zakon o poticaju razvoja gospodarstva je vrlo važan zakon jer smo ranije imali Zakon iz 2010.g. s izmjenama iz 2013. godine za poticaj malog gospodarstva, a sada je usuglašen s preporukama Europske komisije i znatno je poboljšan. Ovaj Zakon daje jamstvo našim poduzetnicima da će biti prepoznati kroz Proračun, koji će umnogome pomoći gospodarstvu i gospodarstvenicima ŽP da svoje aktivnosti dignu na jednu višu razinu i uz znatno veću sigurnost. Nacrt i ovoga zakona ide u javnu raspravu u idućih 60 dana u sve tri općine ŽP, nakon čega će u formi Prijedloga ponovno u skupštinsku proceduru“, istaknuo je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više