spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 5. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

Održana 5. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

U Domaljevcu je danas održana 5. redovna sjednica Skupštine ŽP, a u nepuna dva sata, zastupnici su razmatrali i usvojili odnosno primili k znanju svih 9 točaka  dnevnoga reda. Na sjednici su razmatrana Izvješća županijskih uprava, institucija i zavoda za prošlu godinu i njihove programske aktivnosti za tekuću godinu. Nakon usvajanja skraćenog zapisnika sa prethodne sjednice, uslijedila su zastupnička pitanja i prijedlozi, pa je Mehmed Memišević uputio inicijativu za jednokratnu pomoć maturantima sa simboličnim činom za potrebe završne mature i u svečanom činu maturalne zabave. Također je podnio prijedlog MUP-u ŽP vezano za regulaciju prometa u Prvoj ulici (nasip) u Orašju, budući je predviđena za pješaka, a ne za motorna vozila (osim dostavnih). 

Potporu zastupnika dobio je Prijedlog odluke o popunjavanju i kompletiranju Odbora za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo. Skoro jednoglasno je prihvaćeno Izvješće o radu Zavoda za javno zdravstvo ŽP, kao krovne županijske ustanove koja koordinira radom, kako primarne, tako i sekundarne zdravstvene zaštite. S obzirom na kadrovsku opremljenost, ravnateljica Danica Jozić je istaknula kako je Zavod radio u dosta teškim uvjetima, ali je ipak odgovorio zadacima koji su postavljeni pred djelatnike. Na zastupničko pitanje o planiranom uništavanju larvi komaraca, ravnateljica Jozić je kazala kako je to u obvezi općina i Grada Orašja, dok je Zavod zadužen za nadzor tih aktivnosti. Kada je u pitanju Program rada za Ovu Godinu, Zavod nastavlja s radom u novim uvjetima i novim prostorijama u koje je uselio u veljači ove godine. Od Zavoda se očekuje kadrovsko jačanje i nabavka odgovarajuće opreme kako i budućnosti imao kvalitetan rad.   

Izvješće o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove za 2022. godinu, pojasnila je direktorica Mara Dabić, te naglasila kako je obavljeno blizu 5.000 inspekcijskih nadzora, iako su određeni inspektori bili na bolovanju. S obzirom na pravilnik o sistematizaciji, Županijska uprava je bila popunjena sa 60 posto djelatnika, ali je ipak uspjela držati stanje pod kontrolom, kazala je Dabić, te istaknula da su trenutno bez građevinsko urbanističkog i inspektora za radne odnose i zaštitu na radu.  

–„Ipak smo uspjeli odraditi  sve što smo planom predvidjeli, uz rad na donošenju 3 tisuće rješenja za tri mjeseca, o zabrani kretanja osobama koje su bile pozitivne na koronavirus. Naša stalna prisutnost na terenu, dovodi do toga da i pravne i fizičke osobe znaju da moraju poštovati zakonsku regulativu u djelatnosti kojom se bave. Nismo represivni aparat, tako da je naša svrha da se otklone nedostaci, a cilj bude zadovoljen. Donijeli smo oko 500 rješenja o otklanjanju nedostataka, a za neke prekršaje, kao neizdavanje računa ili rad na crno, izdali smo stotinjak prekršajnih naloga“, naglasila je direktorica Mara Dabić i pohvalila jako dobru suradnju sa federalnom upravom za inspekcijske poslove.

U Planu rada za ovu godinu Županijske uprave za inspekcijske poslove, prioritet je na suzbijanju rada na crno, kao i neprijavljenih objekata, a osobito briga da ne dođe do pojave zaraznih bolesti. Na tomu će kažu, najviše raditi sanitarna i veterinarska inspekcija, koje su zadužene za uzimanje uzoraka i kontroliranje svega iz te nadležnosti.

-„Županijska uprava je u punom kapacitetu odgovorila zadacima, a inspekcija je djelovala više preventivno, s tim da je bilo i represivnih mjera kada je za to postojala mogućnost i potreba. Smatram da Uprava za inspekcijske poslove može služiti kao primjer rada inspekcijskih službi u FBiH“, kazao je predsjednik Skupštine Blaž Župarić.  

Na sjednici je također predstavljeno Izvješće o radu Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći koji svoje aktivnosti obavlja u Orašju, Odžaku i Domaljevcu. –„Iz godine u godinu se povećava broj predmeta, te ima sve više korisnika koji ne mogu plaćati usluge pravne službe i odvjetnika. Zavod svojim radom doprinosi uštedama u Proračunu ŽP, a usluge pruža besplatno“, naglasio je predsjednik Župarić.   

Sjednica je okončana tako što su zastupnici primili k znanju Izvješće o radu  Županijske uprave civilne zaštite za 2022. godinu, te njezin program rada za ovu godinu. U prvi plan je stavljen ustroj profesionalne vatrogasne postrojbe s dva odjela, zatim educiranje vatrogasaca i nabavka opreme. Ravnatelj Ilija Jezidžić je kazao kako profesionalni vatrogasci moraju biti profesionalno obučeni i opremljeni, pa je u tom pravcu dogovoreno i školovanje vatrogasaca u RH. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više