spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 21. redovna sjednica Gradskog vijeća Orašje

Održana 21. redovna sjednica Gradskog vijeća Orašje

Danas je u Kulturnom centru Ivo Gregurević u Orašju održana 21. redovna sjednica Gradskog vijeća Orašje, čiji Dnevni red je dopunjen sa šesnaestom točkom, Rješenje o razrješenju v.d. ravnatelja Centra za poduzetništvo Orašje Miroslava Maroša na osobni zahtjev. Gradsko vijeće Orašje usvojilo je dnevni red od 16 točaka, a nakon usvajanja Izvoda iz zapisnika sa prethodne sjednice, upućeno je nekoliko vijećničkih pitanja i inicijativa od strane Alena Aljukića i Maria Pejića, da bi potom uslijedila rasprava po dnevnom redu.  U prvih šest mjeseci ove godine Grad Orašje izdvojio je 3,5 milijuna KM za rashode i izdatke, dok su prihodi i primitci bili veći od 4 milijuna maraka. To znači da je do 30.06. ostvaren suficit u iznosu 822.770,00 KM, navedeno je u Izvješću o izvršenju Proračuna Grada Orašja za razdoblje 1.1.-30.06.2022. godine kojeg su vijećnici usvojili. Gradonačelnik je sa svoje pričuve, u prvih pola godine potrošio svega 3.500 KM, od ukupno planiranih 40.000 KM, pa su vijećnici i to Izvješće usvojili zaključkom.

Rasprava je vođena oko Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna za 2022. godinu. Ovim rebalansom predviđeno je da ukupni prihodi i primici iznose 10.072.000 KM i u odnosu na iste planirane Proračunom za 2022. godinu, realno su uvećani za 1.275.000 KM. U istom iznosu su planirani i rashodi i izdaci. Razlog povećanja prihoda je povećanje u Proračunu na stavci poreznih prihoda i primljenih kapitalnih transfera. Nakon usvajanja rebalansa Proračuna, Gradsko vijeće usvojilo je i prateću Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Proračuna za 2022. godinu. Nije bilo teškoća ni kod usvajanja Odluke o dopuni Odluke o davanju u zakup poslovnih prostora, kojom se temeljna Odluka dopunjuje u dijelu prijenosa prava ugovora, pod uvjetom da se zadržavaju sve odredbe ugovora, djelatnost, prava i obveze.

Dopunjena je i izmijenjena Odluka o postupku iznajmljivanja i cijeni oglašavanja prostora na LED video-ekranima u vlasništvu Grada Orašja. Od sada će biti omogućeno oglašavanje i na novopostavljenom, te budućim uređajima, pod istim uvjetima iz temeljne Odluke, a usvojene su i izmjene koje se odnose na nadležnost za provođenje predmetnih poslova, te popust na veći broj zakupa ekrana za oglašavanje.

Gradsko vijeće Orašje utvrdilo je visinu zakupnine stanova u iznosu od jednu KM po četvornom metru ukupne površine, za 25 stambenih jedinica u stambenoj zgradi namijenjenoj socijalno ugroženim i raseljenim osobama. Zgrada je izgrađena preko puta groblja u Orašju, u sklopu realizacije državnog Projekta „Regionalni stambeni program RSP – Pod projekt BiH 6“. Svi stanari koji ostvare stanarsko pravo u ovoj zgradi, uz zakupninu morat će plaćati i redovne mjesečne račune za svoj stan. 

Upisano je pravo vlasništva u korist Grada Orašja, na poslovnom prostoru u prizemlju stambene zgrade u Orašju u Osmoj ulici 1A, u površini od 12,50 m². Vijećnici su dali suglasnost Gradonačelniku da u svojstvu kupca u ime i za račun Grada Orašja, sudjeluje u postupku kupovine zemljišta za potrebe Grada Orašja koje je u javnom interesu. Zemljište se nalazi u Vidovicama kod Starog groblja i bit će kupljeno po cijeni od 1.5 KM po metru četvornom, na što je vlasnik parcele pristao.

Poslovni prostori koji se nalaze u poslovnoj zgradi izgrađenoj u Orašju, Treća ulica broj 15, na prvom i na drugom katu, te dvorište, dano je u zakup Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske za potrebe rada Konzulata RH u BiH, sa sjedištem u Orašju po mjesečnoj cijeni od 1173,50 KM sa uračunatim PDV-om. Predsjednik Republike Hrvatske je dana 24. svibnja 2022. godine donio Odluku o osnivanju Konzulata Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, sa sjedištem u Orašju, te je donošenje ovakve Odluke o davanju u zakup poslovnog prostora dobilo podršku vijećnika Gradskog vijeća Orašje. Naknadno će gradonačelnik sklopiti Ugovor sa Ministarstvom vanjskih i Europskih poslova RH.

Budući da dosadašnjem Upravnom vijeću Javne ustanove Centra za socijalni rad Orašje ističe mandat, vijećnici su pokrenuli proceduru za izbor i imenovanje novog Upravnog vijeća radi kontinuiranog rada ustanove. Gradonačelnik je, po Odluci o raspisivanju Javnog natječaja za izbor i imenovanje članova Upravnog vijeća JU Centar za socijalni rad Orašje, zadužen da ga raspiše i imenuje Povjerenstvo za provedbu.

Rješenjem o razrješenju i imenovanju članova Školskog odbora ŠC fra Martina Nedića zbog isteka mandata razriješeni su dosadašnji članovi, a u sastav novog Školskog odbora, po provedenom javnom natječaju imenovani: Snježana Damjanović, Lucija Živković, Nada Ević i Manda Oršolić. U novi Školski odbor Srednje strukovne škole Orašje imenovani su: Gabrijela Miličević Mikić, Katarina Mijatović, Dragica Krištić, Amela Maloparić i Goran Topić. Sjednica je završila usvajanjem Rješenja o razrješenju v.d. direktora Centra za poduzetništvo Orašje, koji je podnio ostavku na osobni zahtjev radi odlaska na novi posao.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više