spot_img
22.4 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiOdržana 13. sjednica Općinskog vijeća Orašje

Održana 13. sjednica Općinskog vijeća Orašje

Prva ovogodišnja, odnosno 13. sjednica Općinskog vijeća Orašje završila je jednoglasnim usvajanjem Prijedloga svih 11 točaka Dnevnog reda koji je dopunjen i 12-tom točkom, „Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti o visini naknade za korištenje grobnih mjesta na grobljima u Boku“.  Vijećnička pitanja i inicijative iznijeli su Mario Pejić, Emir Beširević, Marinko Džoić i Nesad Tokalić.  Na sjednici je usvojen Program rada za 2022. godinu u kojem su definirane 42 točke rada Općinskog vijeća Orašje koje se odnose na normativno-pravne i tematsko-izvještajne akte. U prvom dijelu godine mijenjat će se općinski akti u procesu prelaska Općine Orašje u Grad Orašje. Usvojena je i Odluka o organiziranju i funkcioniranju zaštite od požara i vatrogastva na području naše općine, kojom je uređena nadležnost tijela i službi Općine Orašje u obavljanju poslova zaštite od požara i vatrogastva.  U njemu je detaljno obrazložen program razvoja zaštite od požara i vatrogastva, financiranje i druga pitanja od značaja za funkcioniranje ove oblasti, kao i osnivanje zajedničke profesionalne vatrogasne postrojbe između Vlade ŽP i Općine Orašje. Prijedlog je dodatno obrazložila Ruža Nedić tajnica Općine Orašje i naglasila kako će ovom odlukom biti trajno riješen problem zaštite od požara.

Vijećnici su podržali prijedlog Odluke o reguliranju prometa na području općine Orašje kojom se ograničava odnosno zabranjuje promet vozilima težim od 10 tona određenim cestama i ulicama naseljenih mjesta na području općine, osim vozilima koja imaju posebna odobrenja i poljoprivrednim strojevima. Ovoj odluci su prethodila obraćanja mjesnih zajednica i građana Općini i Vijeću za sigurnost prometa na području općine, sa zahtjevom za zabranu prometa teškim vozilima kroz određene ulice na području općine Orašje, koje nisu konstruirane za promet vozila velike nosivosti i zbog istog trpe oštećenja. Zabrana se odnosi na cestu Draganovci-Vidovice; u Vidovicama u Ulici Augusta Šenoe; na sabirnoj lokalnoj cesti Orašje – Ugljara – Kostrč- Matići, od križanja s magistralnom cestom u Orašju do Sportske ulice u Matićima; u Matićima u Sportskoj i Ulici Vladimira Nazora, na cesti Donja Mahala – Ugljara odnosno kroz Sarajevsku do križanja s Ulicom Braće Ribara i Ulici Augusta Šenoe; u Ugljari u  Lilićima; kroz cijeli Kostrč i Bukovu Gredu; u Oštroj Luci u Ulicama Šošino Brdo (put prema Brvniku), Stjepana Radića i Radničkoj ulici, te u Boku u Ribarskoj ulici. Ranijim odlukama u središtu Orašja, zabranjen je promet vozilima težim od 5 tona. O tome je više govorio pomoćnik načelnika Vlado Stanić, te naglasio kako će i u narednom periodu razmatrati  prijedloge građana i predsjednika MZ o ograničenju prometa i na drugim cestama.

Usvojena je i Odluka o planu parcelacije kojom se općinsko zemljište cijepa u manje parcele radi osnivanja novih građevinskih parcela kojima će se raspolagati sukladno Zakonu o stvarnim pravima. Općinsko vijeće Orašje također je utvrdilo pravo vlasništva u korist Općine na stanu površine od 43 m²,  koji je izvorno pripadao Općini Orašje, ali nije nikada proveden kroz knjige, odnosno nisu bili usklađeni podaci u katastru i gruntovnici.

Kino dvorana u Orašju nosit će naziv Kulturni centar „Ivo Gregurević“, odlučeno je na sjednici Općinskog vijeća. Vanjska rekonstrukcija Kino dvorane  je završena, a u planu je i unutarnje uređenje dvorane u moderni multimedijalni kulturni centar. Veliki dio sredstava za rekonstrukciju osiguran je i zahvaljujući filmskom festivalu Dani hrvatskog filma Ivo Gregurević.  Ivo je bio glavni predsjednik Udruge Dani hrvatskog filma glavni organizator festivala, najznačajnijeg kulturnog projekta na prostoru općine Orašje koji u Orašju traje  više od 25 godina. Na festivalu se prikazuje najnovija jednogodišnja filmska  produkcija hrvatske kinematografije i najnoviji filmovi iz kinematografije BiH s ciljem što značajnijeg i trajnijeg doprinosa kulturnoj suradnji i buđenju interesa za filmsku umjetnost kod građana, naročito mladih. U vremenu održavanja festivala Orašje ugošćuje veliki broj glumaca, redatelja, producenata i drugih dužnosnika iz javnog života, a projekcije svih filmova su besplatne. Iz tih razloga Kino dvorana od sada će se zvati Kulturni centar „Ivo Gregurević“, navodi se u obrazloženju odluke koju su vijećnici jednoglasno usvojili i uz to istaknuli kako je glumac Ivo Gregurević osoba koja je najviše doprinijela pozitivnoj promociji Orašja, te će ova dvorana s ponosom nositi njegovo ime.  

Na sjednici Vijeća je usvojena Odluka kojom se poslovni prostor površine 79,60 m2 u Osmoj ulici u takozvanom Zanatskom centru, daje u zakup Crvenom križu općine Orašje za obavljanje temeljne djelatnosti, na pet godina bez plaćanja zakupnine. Odlukom OV Orašje pokrenut je postupak za  izbor novog oblika i izgleda grba Grada Orašje, koji bi sadržavao prirodna, povijesna, kulturna i druga obilježja Grada Orašje po kojima je prepoznatljiv. Sjednica je zaključena donošenjem Zaključka o davanju prethodne suglasnosti na Odluku o pristupanju postupka dodjele koncesije na vađenje šljunka i pijeska na lokaciji u Tolisi, kao i suglasnošću na cijene dodjele i korištenje grobnog mjesta na grobljima u Boku.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više