spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti"Nikad ne odustaj" poruka s Dana narcisa u ŽP

“Nikad ne odustaj” poruka s Dana narcisa u ŽP

Pod motom „S vama nismo same“ Udruga žena oboljelih od raka dojke „Narcisa Županije Posavske Orašje“ organizirala je danas u Orašju, Domaljevcu i Odžaku tradicionalnu javno zdravstvenu kampanju Dan narcisa. U prepoznatljivim pink majicama članice udruge poklanjale su narcise građanima, simbol borbe protiv raka dojke, koje je udruga za ovu prigodu dobila od svojih sugrađanki. Primarni cilj ovog humanitarnog događaja je podizanje društvene svijesti o potrebi odlaska na redovite preglede dojki, s ciljem učinkovitije prevencije bolesti, ali i uspješnog liječenja ako se na vrijeme dijagnosticira. Uz edukativni, što je i primarni cilj, ova kampanja ima i humanitarni karakter jer kupnjom narcisa, građani pomažu daljnje aktivnosti i rad udruge. Svijest žena o važnosti prevencije je sve veća, zahvaljujući projektima Narcise, ali nažalost i broj oboljelih je u porastu.

„Mjesec ožujak, mjesec borbe protiv raka dojke tradicionalno obilježava i naša Udruga. Građanima poklanjamo narcise, a njihove donacije koristimo za daljnje aktivnosti udruge usmjerene na prevenciju bolesti, kako bi potaknuli što veći broj žena na preventivne preglede, kroz edukacije i razna predavanja, jer ranim otkrivanjem bolesti smanjuje se i duljina liječenja ali i smrtnost. Nažalost, broj oboljelih u našoj županiji je u porastu. Od 2022. godine taj je broj uvećan za 10 novih oboljelih članica, i sada imamo 75. Od ovih 10 novih članica samo je jedna sa metastatskim karcinomom, a većina je čak i bez kemoterapija tako da su žene počele više preventivno djelovati u tom smjeru, što je i rezultat rada udruge“, istaknula je predsjednica Anica Kopić te zahvalila građankama na doniranim narcisima, kao i institucijama u županiji koje pomažu njihov rad.

rbt

Valentina Halilović, počasna predsjednica i utemeljiteljica Narcise s dijagnozom se suočila 2007.godine, a već godinu dana kasnije osnovala je udrugu kako bi pomogla ženama koje su se našle u istoj zdravstvenoj situaciji.
„Iza mene je jedna lijepa priča, priča u kojoj sam još uvijek, priča na osnaživanju zdravlja žena koju mi, koje smo preživjele, iskustveno pričamo kako bi potaknule zdrave žene da idu na preventivne preglede da bi eventualno one pronašle karcinom, kao što sam i ja, a ne on mene tako da sam u procesu liječenja bila ispred njega. Nisam imala kemoterapiju ni zračenje, samo hormonsku terapiju i operaciju. Zbog toga sam najviše počela pričati, kao i moje kolegice. Nažalost, izgubili smo dosta naših članica u ovih 15 godina, ne volim pričati o brojkama, ali mi ih se sjećamo i svima nam fale“, kazala je Valentina, kojoj su veliku potporu danas dale i njene kolege iz Granične policije Orašje. 

Anđelka Arlović iz Oštre Luke zadovoljna je još jednom akcijom kojom promoviraju prevenciju zdravlja, ali i šalju poruku bolesnima da nisu same. S opakom dijagnozom suočila se prije 18 godina, kada je imala samo 28 godina. Bolest joj se vratila i dalje je na promatranju, kaže nije bilo lako, ali se ne predaje, a na tom putu puno joj je pomogla i udruga. „Mi se najbolje razumijemo i sada je sve lakše“, poručuje kroz osmijeh ova optimistična „narcisa“. Pozvala je žene da jednom godišnje obave preventivni pregled, jer što se bolest prije otkrije može se pobijediti, a ona je još jedan pozitivan primjer za to.

Jela Nedić iz Orašja bolest je otkrila slučajnim pregledom 2017 godine. U vrlo kratkom roku uradila je operaciju, a nakon toga konzilij u Tuzli uputio ju je na operaciju limfnih čvorova u Zagreb. Nalazi su bili uredu, ponovno je bila na konziliju, dobila 25 zračenja i terapiju koju pije pet godina. „Hvala Bogu sve je dobro, kontroliram se svakih šest mjeseci, sada će to biti svake godine, sve je uredu kao što želim i svim drugim ženama. Bilo bi mi drago da idu same na preglede, da ne čekaju da ih neko pozove jer su tada šanse puno bolje i na koncu bude sve kako treba“, govori ova hrabra „narcisa“. „Spoznaja da imate karcinom na kratko vas ostavi bez teksta, ali brzo se priberete i idete dalje. Sve sam u sebi sama nosila, nisam htjela pokazati obitelji i drugima da me to muči. Pokolebala me smrt naše prijateljice, i tada sam potražila pomoć liječnika. Uz njegovu pomoć i svoju upornost danas sam zdrava žena i sve je u najboljem redu. U udrugu sam se priključila iste godine i puno mi je pomogao razgovor sa ženama, posebno s Alijom koja je uvijek bila spremna za pomoć i razgovor. Ne treba sam trpjeti. Treba tražiti stručnu psihičku pomoć, nije sramota, treba razgovarati i s članicama koje to prolaze i hvala Bogu danas je sve dobro“, ispričala nam je svoju priču gđa Nedić. Smatra da bi institucije vlasti trebale više voditi računa o ovim ženama i davati im podršku, ne samo financijsku, nego i svojim dolaskom na ovakve događaje, jer kaže ipak je draže svakoj ženi kada vidi da im je netko tu blizak i da u svakom trenutku može stići u pomoć.   

Na koncu dodajmo kako je, uz poziv na prevenciju, zajednička poruka „narcisa“ koju su uputile javnosti „Nikad ne odustaj“! Zahvalile su svima što su prepoznali njihovu važnu ulogu i opravdali moto današnje akcije „S vama nismo same“ kao i svima koji su donirali cvijeće i novac za njihov daljnji rad na podizanju svijesti javnosti o ovom javnozdravstvenom problemu.     

 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više