spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiKnjiževna ostavština Mire Šubašić pohranjena u Gradskoj knjižnici Orašje

Književna ostavština Mire Šubašić pohranjena u Gradskoj knjižnici Orašje

Gradska knjižnica u Orašju u svoj je prostor inkorporirala ostavštinu naše uvažene književnice Mire Šubašić, koja je preminula u rujnu 2019.godine. Materijal je sačuvao i sabrao njen prijatelj prof. Miroslav Neretljak, a Osnovna škola Stjepana Radića Bok, u kojoj je Mira provela svoj radni vijek, ustupila je Gradskoj knjižnici. U posebnom kutku, knjižničar prof. Marko Matolić u vitrinu Mirine ostavštine izložio je 207 različitih predmeta podijeljenih u tri djela.

Prvi dio je pokazni i odnosi se na Mirin pedagoški rad, a sadrži indeks, fakultetsku diplomu, razna priznanja koja je dobila za svoj rad, tu je i Ratno rješenje o raspoređivanju na mjesto nastavnice Hrvatskog i Njemačkog jezika, njezine knjige i priručnici koje je koristila za nastavu, pisma, čestitke i pjesmice koje je dobila od djece i članska iskaznica Gradske knjižnice Orašje, čija je bila dugogodišnja aktivna članica.

Drugi dio postavke obuhvaća Mirin književni život. U ovom dijelu prof. Matolić je predstavio njene neobjavljene rukopise, pozivnice za razne promocije, plakate s događaja na kojima je sudjelovala, knjige drugih književnika koje je Mira dobila potpisane na dar i zanimljiv izložak potpisana slika Ivice Kostelića, u znak zahvale za Mirinu pjesmu koju je posvetila ovom uspješnom skijašu.

Na koncu treći dio postavke predstavlja Mirino književno stvaralaštvo. Ovaj dio sadrži sva objavljena Mirina djela, ukupno 10 knjiga i časopise  u kojima je objavljivala svoju poeziju, prozu i prikaze drugih književnika. Budući je Mira bila članica Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, u ovom odjeljku nalazi se i njezina članska iskaznica Društva i najznačajnije Mirino priznanje- Plaketa za Književnu nagradu „Fra Martin Nedić“ Zaklade Terra Tolis, koju je dobila 2012.godine za roman „Ispod nedohvata“  objavljen godinu ranije.    

Prof. Matolić kaže kako je u knjižnici ovo prvi postav ostavštine nekoga od naših književnika, koju građani mogu pogledati, a uz ovo postoji i kutak Fatme Madžun iz Orašja koja je knjižnici poklonila vrlo impresivnu donaciju s 500-njak knjiga, koje su na raspolaganju svim čitateljima. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više