spot_img
22 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiGlorija Lujanović, dobitnica književne nagrade "Fra Martin Nedić"

Glorija Lujanović, dobitnica književne nagrade “Fra Martin Nedić”

Ovogodišnja dobitnica Književne nagrade “Fra Martin Nedić” je Gloria Lujanović za knjigu “Srce zemlje”. Nagrada je madoj novinarki iz Središnje Bosne koja je pet godina istraživala marginalizirane žrtve i zločine Armije BiH počinjene nad Hrvatima Lašvanske doline, dodjeljena na svečanosti upriličenoj u Tolisi u okviru sadržaja manifestacije „Dani Tolise“. Njena je knjiga iznjedrila ciklus pjesama nastalih kao sublimacija procesa proučavanja i pisanja o strašnim sudbinama rata iz devedesetih. Stihove i ulomke književnih djela dobitnika ovogodišnje nagrade izvrsno je interpretirala glumica Josipa Oršolić iz Tolise. Interpretirajući stihove iz djela “Srce zemlje” rasplakala je i samu dobitnicu nagrade Gloriu Lujanović.

Predsjednik prosudbenog povjerenstva, profesor Krešimir Dominković na početku je svečanosti zahvalio Upravnom odboru zaklade Terra Tolis na potpori u radu kao svojim kolegama profesorima Katarini Marošević i Marku Matoliću, koji su uložili mnogo truda i stručnog znanja u procesu vrednovanja te odabira laureata između 20 prijavljenih odličnih knjiga. Druga nagrada pripala je Esmi Bandić-Softić za roman “Nešto je puklo u Titovoj”.Trpimir Jurkić dobitnik je treće nagrade za zbirku pjesama “Čekam da se razdani” u izdanju Matice hrvatske Split. 

Profesor Dominković predstavio je autore i nagrađena djela te obrazložio odabir prosudbenog povjerenstva, a predsjednik zaklade Tera Tollis, Daniel Dominković, uručio je plaketu dobitniku nagrade te priznanje Esmi Bandić-Softić iz Zagreba koja je inače dobitnica nagrada „Fra Grgo Martić“, „Fra Ivan Jukić“, a od sada nagrade po još jednom franjevcu „Fra Martinu Nediću“. Svi nagrađeni dobili su i prigodne darove, a nagrade imaju i pripadajući novčani dio. I ove godine za glazbene predahe pobrinule su se odlične Ivona Dominković i Matea Pejić, a program je profesionalno moderirala Ena Oršolić.

-Ovo je 15-to izdanje dodjele nagrade Fra Matin Nedić tijekom koje je prošlo nekoliko stotina književnih uradaka autora regije, od afirmiranih spisatelja do onih koji su se tek okušali u književnoj riječi.Prilikom selektiranja vodimo računa o brojnim kriterijima a odluka je svaki puta teška jer dolaze nam razne forme pisanja, od poezije, proze, drame, knjige za djecu, publicistike, autobiogtrafskih zapisa pa je ponekad teško zauzeti jedinstveni kriterij jer su knjige različite po formi, tematici, žanru. Literarnost je ipak na prvom mjestu. Ove godine bar je pet imena koja zaslužuju biti među nagrađenima ali ipak morali smo odabrati 3 najbolja rada, kazao je predsjednik prosudbenog povjerenstva prof Krešimir Dominković, koji ne propušta iz Zagreba svake godine doći i, kako kaže, uživati u svim sadržajima „Dana Tolise“.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više