spot_img
19 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDomu zdravlja Orašje donirano vozilo za potrebe Patronažne službe

Domu zdravlja Orašje donirano vozilo za potrebe Patronažne službe

Dom zdravlja Orašje odn. Služba sestrinstva ili Patronažna služba, bogatiji je za novo vozilo koje će biti na usluzi djelatnicima Patronažne službe za obilazak pacijenata na terenu. Ključeve ove vrijedne donacije, ravnatelju Doma zdravlja Orašje dr Ivanu Benkoviću uručila je prim. dr. Marina Bera, pomoćnica ministra zdravstva F BiH. Federalno Ministarstvo zdravstva implementira projekt sestrinstva, uz tehničku podršku Fondacije FAMI, a sredstva su donirana od Švicarske Vlade, koja je najveći donator u sektoru zdravstva već niz godina u BiH.

„Ovaj projekt je od izuzetnog značaja zato što je doveo i treba da dovodi u konačnici do standardizacije sestrinske njege, što povećava kvalitetu zdravstvene zaštite i ishode kod bolesnika, ali njegova posebnost je segment razvoja sestrinstva u zajednici. To je od izuzetnog značaja jer sestra u zajednici je ta koja treba doći do svakoga, posebno do ranjivih i socijalno isključenih grupa. Ovo je samo mali dio doprinosa u toj aktivnosti, a to je vozilo koje one moraju imati na raspolaganju, budući se od oskudnih sredstava u zdravstvu vrlo  teško može doći do vozila, “, istaknula je prim. dr. Bera. Uz nju, jučerašnjem događaju bio je nazočan i Mato Jozić, ministar pravde u F BiH, ministar zdravstva i socijalne politike ŽP Damir Živković, Eldin Fišeković, menadžer projekta jačanja sestrinstva u BiH fondacije FAMI i Milica Mišković, glavna sestra Doma zdravlja Orašje.

Dr Ivan Benković, ravnatelj Doma zdravlja Orašje zahvalio je agenciji FAMI i Ministarstvu zdravstva F BIH kao nositelju projekta, te istaknuo kako će vozilo sigurno doprinijeti većoj kvaliteti samih zdravstvenih usluga na području Grada Orašja. Naglasio je kako je i novi objekt Doma zdravlja u završnoj fazi, u tijeku su unutarnji radovi, a ovu fazu najvećim dijelom financira Vlada ŽP i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Predstoji još nabavka namještaja i opreme, pri čemu Dom zdravlja također očekuje potporu iz RH i Vlade ŽP, ali i Grada Orašja koji se aktivno uključio u financiranje čitavog projekta.

Ministar zdravstva i socijalne politike ŽP Damir Živković naglasio je kako je zdravstvo jedan od prioriteta Vlade ŽP, a u Orašju se gradi nova zgrada koja će povećati razinu usluge za sve pacijente u Gradu Orašju. Zahvalio je Federalnom Ministarstva zdravstva i Fondaciji FAMI  na realizaciji ovoga i svih projekata iz proteklih godina te dodao kako očekuje i daljnju suradnju u opremanju Doma zdravlja Orašje i informatizaciji bolnice, koja bi trebala početi do kraja godine

„U okviru projekta jačanje sestrinstva kojeg implementira Fondacija FAMI u konzorcijskom partnerstvu sa Ženevskom Univerzitetskom bolnicom, uz financijsku potporu Vlade Švicarske i nesebičnu podršku Federalnog Ministarstva zdravstva kao strateškog partnera, danas slavimo lijepi dan u Orašju u kojem doniramo vozilo, koje će se u okviru Doma zdravlja koristiti za pružanje usluga sestrinstva u zajednici svim stanovnicima Grada Orašja, koji su u potrebni za uslugama iz domena patronaže“, kazao je u izjavi za medije menadžer projekta jačanja sestrinstva u BiH  Eldin Fišeković. „Projekt već skoro 10 godina implementira različite inicijative u okviru jačanja sestrinske profesije u BIH, uz stratešku potporu Federalnog Ministarstva zdravstva, i veliko je zadovoljstvo biti u Orašju  u kojem se u isto vrijeme, u Županijskoj bolnici,  održava i edukacija iz oblasti stjecanja supervizorskih vještina za značajan broj medicinskih sestara i tehničara iz ŽP s gostima iz Bihaća“, dodao je Fišeković i zahvalio ravnatelju i menadžmentu Doma zdravlja Orašje  i Vladi ŽP za nesebičnu podršku u implementaciji projektnih aktivnosti   

Zahvalu na nesebičnoj suradnji i naporu svih aktera, od Ministarstva zdravstva i Vlade ŽP, Federalnog Ministarstva zdravstva i Vlade F BiH, Fondacije FAMI te Grada Orašja, uputila je i Milica MIšković, glavna sestra Doma zdravlja u Orašju.  „Ova donacija je omogućila da mi sestre, koje smo već prepoznate, s ovim načinom  postanemo još prepoznatljivije kroz projekt polivalentne patronaže i još više budemo na usluzi svojim pacijentima, da možemo doći do njih i  zadovoljiti njihove zdravstvene potrebe, vezano za prevenciju i liječenje. Presretne smo što možemo raditi naš posao koji mi i jedino znamo raditi“, istaknula je glavna sestra Mišković.

Nakon uručenja donacije, gosti su u pratnji domaćina posjetili i Županijsku bolnicu Orašje, gdje su o aktualnom trenutku ove najveće zdravstvene ustanove u ŽP, razgovarali s ravnateljem prim. dr Pericom Jelečevićem.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više