spot_img
27.9 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiDanas se u svijetu obilježava Međunarodni dan sestrinstva

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan sestrinstva

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara/ tehničara. Obilježavanje ovog dana pokrenulo je još 1974. godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara, asocijacija koja ove godine slavi 120. godišnjicu, a okuplja više od 130 nacionalnih udruga. Kroz proteklo pandemijsko razdoblje, sestre su za svoj rad doživjele dodatnu pohvalu javnosti, a povećala se prepoznatljivost i važnost njihove uloge u društvu.  Naglašava se kako sestrinstvo može biti rješenje za problem globalno i stalno rastućih zdravstvenih potreba stanovništva. Ulaganjem u sestrinsku radnu snagu moguće je obnoviti, preobraziti i ojačati same zdravstvene sustave radi postizanja zdravstvene pravednosti.

Investiranjem u sestrinstvo i poštivanjem prava moguće je učiniti da medicinske sestre budu još snažnije, otpornije, spremnije kao i zadovoljnije pri suočavanju s budućim izazovima.Danas je ujedno prilika i poziv da zdravstveni sustavi dodatno investiraju u obrazovanje, povećaju njihovo zapošljavanje, osiguraju pozitivno i sigurno radno okruženje, primjerene plaće, omoguće jednakost spolova, kao i da značajnije uključe medicinske sestre u odlučivanje na svim razinama i o svim pitanjima u svezi zdravlja i zdravstvene zaštite.

Tim povodom Damir Živković, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi ŽP, uputio je iskrene čestitke svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima, te zahvalio na požrtvovnosti u radu, kao i neizmjernom doprinosu njihove struke cjelokupnom zdravstvenom sustavu.  –„Već duže vrijeme medicinske sestre i tehničari suočavaju se s nedaćama pandemije pored obavljanja redovitih zadataka, a pri tome i dalje pokazuju izuzetnu posvećenost svome poslu kao i svim korisnicima zdravstvenih usluga“, navodi se u čestitki ministra Živkovića.. Istim povodom predsjedništvo CK Orašje uputilo je čestitku svim medicinskim sestrama i tehničarima, osobito volonterima i volonterkama zdravstvene struke, članovima Crvenog križa Orašje.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više