spot_img
10.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiCrveni križ Federacije BiH obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Crveni križ Federacije BiH obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze

Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine u periodu od 14 – 21.09. i to je prilika da se podigne svijest javnosti o tuberkulozi (TB) i poziva na veće napore da se spriječe i pojačaju nastojanja za okončanje globalne epidemije TB-a.

Ovogodišnji moto Tjedna borbe protiv tuberkuloze je “Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote.” Cilj je naglasiti hitnu potrebu ulaganja resursa kako bi se pojačala borba protiv TB-a i ostvarile obaveze za okončanje TB-a koje su napravili globalni lideri.

Nažalost, Tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubojica na svijetu. Svakog dana više od 4.100 ljudi izgubi život od tuberkuloze, a blizu 28.000 oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su oko 66 milijuna života od 2000. godine. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije oko jedne četvrtine svjetske populacije zarazi se bakterijom tuberkuloze, a samo 5-15% njih razvije aktivnu tuberkulozu.

Prema podacima Globalnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o tuberkulozi za 2021. godinu, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 357 oboljelih od tuberkuloze, od toga 322 novih slučajeva. Oko 80 posto oboljelih imalo je plućnu tuberkulozu, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze bile su osobe starosti 65 godina i više. Sa stanovišta spolne strukture, u Bosni i Hercegovini su u izvještajnom periodu od tuberkuloze više obolijevali muškarci.

Izvještaj o nadzoru i monitoringu tuberkuloze, koji su pripremale Regionalna kancelarija SZO za Europu i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazao je da Europa, iako je postigla cilj da se do 2020. godine smanji stopa incidencije tuberkuloze za 25%, nije uspjela da smanji smrtnost povezanu sa tuberkulozom kako je planirano. Umjesto toga, broj smrtnih slučajeva povezanih s tuberkulozom povećao se u regiji kao utjecaj pandemije COVID-19. Osim toga, svaki treći pacijent imao je multirezistentni oblik tuberkuloze za koje je stopa uspjeha u liječenju ispod optimalnog nivoa.

Organizacije unutar strukture Crvenog križa Federacije BiH će širom Federacije tijekom ovoga tjedna organizirati edukativna predavanja i radionice za različite ciljne grupe o temi prevencije i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite, organizirat će se akcije darivanja krvi, distribuirati markice koje su štampane posebno za ovaj Tjedan, ističu u CRvenom križu F BiH.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više