spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUdruge veterana 104. brigade HVO i 145. brigade HV potpisale Povelju prijateljstva

Udruge veterana 104. brigade HVO i 145. brigade HV potpisale Povelju prijateljstva

Pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“, ponovo su se u Domaljevcu našli stari prijatelji i nekadašnji suborci iz Domovinskoga rata, a danas aktivni kroz rad udruga izniklih iz Domovinskoga rata, predstavnici Udruge veterana 145. brigade HV Zagreb i domaćini, predstavnici Udruge veterana 104. brigade HVO općine Domaljevac Šamac, skupa sa zapovjednicima postrojbe. Neposredan povod bilo je potpisivanje Povelje prijateljstva između dvije braniteljske udruge, a potpise na dokumenta stavili su predsjednici dviju udruga, Željko Radovanović i Anto Iljazović.  

-„Danas smo u našoj Posavini, u Županiji Posavskoj u povodu druženja sa našim suborcima i prijateljima 104. brigade HVO Domaljevac Šamac s kojima smo zajedno 90-tih godina branili ovaj prostor Bosanske Posavine. Bili smo sedam i pol mjeseci na području Orašja, Vidovica i ostvarili iznimno dobru suradnju i prijateljstvo koje ne blijedi i nakon Domovinskoga rata sa 106. brigadom HVO-a i 104 brigadom HVO. Prvi puta smo organizirali ovakav susret, ali zacijelo to neće biti i posljednji. Lijepo je da još jednom razmijenimo naše misli i naša sjećanja, evociramo uspomene na one naše prijatelje koji više nisu fizički sa nama, družimo se i vidimo kako rad naših udruga i dalje unaprjeđivati“, kazao je nakon potpisivanja Povelje prijateljstva umirovljeni pukovnik HV-a Željko Radovanović, te naglasio kako ostvaruju suradnju sa svim braniteljskim udrugama sa sličnim programima promicanja vrijednosti Domovinskoga rata, zaštite i skrbi o hrvatskim braniteljima i njihovog educiranja o pravima.

-„Domovinski je rat iznjedrio jako puno i onih koji nisu uspjeli ostvariti svoja prava zasnovana na pravu hrvatskih branitelja, statusa hrvatskog branitelja i hrvatskog vojnog invalida koji nisu ostvarili pravo na mirovinu, neovisno jesu li u Hrvatskoj ili BiH, tako da je naša misija velika i dugotrajna. Imamo i misiju obilježavanja mjesta na kojima je naša brigada boravila, odnosno mjesta gdje su poginuli hrvatski branitelji. Mi na ovome području imamo pet poginulih hrvatskih branitelja u Vidovicama gdje je postavljena Spomen ploča i svake godine kada imamo komemoraciju, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca prisjećamo se naših suboraca koji su živote dali u ovom dijelu Bosanske Posavine. Na tom istočnom dijelu općine Orašje bilo je preko 100 ranjenih u kratkom vremenu iz 145. brigade HV-a“, naglasio je Radovanović.

Predsjednik Udruge veterana 104. brigade HVO općine Domaljevac Šamac Anto Iljazović nije skrivao zadovoljstvo dolaskom Zagrepčana sa Dubrave, starih prijatelja i suboraca, naglašavajući kako je to potrebno i zbog budućih generacija i mladih. –„Potrebno je povremeno podsjećati kako se srcem branila Posavina, podsjećati na herojstva i nesebičnost branitelja koji su živote ugradili u današnju slobodu. Nemjerljiv je doprinos u obrani oraške Posavine pripadnika 145. brigade HV-a, što svjedoči nažalost žrtvom poginulih i ranjenih iz ove postrojbe. Dok je njih i nas, riječ o Domovinskome ratu čut će se“, poručio je Iljazović, te naglasio važnost Spomen sobe 104. brigade HVO-a Domaljevac Šamac, koja je otvorena na 30-tu obljetnicu postrojbe. –„Spomen soba čuvat će vječno uspomenu i pijetet prema 158 poginulih branitelja 104 brigade HVO-a“, poručuje Iljazović.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više