spot_img
16.8 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUdruga žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP Orašje  obilježila Dan narcisa

Udruga žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP Orašje  obilježila Dan narcisa

Udruga žena oboljelih od raka dojke Narcisa ŽP Orašje, danas je pod motom „S vama nismo same“,  obilježila Dan narcisa. Članice Udruge su dijelile narcise- simbol nade i novoga života, na lokacijama u Orašju, Domaljevcu i Odžaku. Građani su i ovoga poručili  „narcisama“ da nisu same, a prikupljena sredstva koja su građani donirali, biti će  namijenjena za projekte prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. 

Dan narcisa u ŽP obilježava se od 2011. godine, a cilj ove javno-zdravstvene kampanje je podizanje društvene svijesti o važnosti preventivnih pregleda dojki u svrhu ranog dijagnosticiranja karcinoma i smanjenju smrtnosti koju uzrokuje ova bolest. –„Pokušavamo potaknuti svijest žena na preventivne preglede i šaljemo glasnu poruku ženama kako jedan mamografski pregled godišnje, košta malo, a može spasiti život“, kazala je predsjednica Udruge Narcisa ŽP Anica Kopić i dodala kako prevencija, osim što spašava život, umanjuje i trajanje liječenja od ove opake bolesti.

Udruga Narcisa za cilj ima poboljšanje liječenja oboljelih žena i da ishodi neke nove pogodnosti za oboljele. Svakim danom uvjeti za ove pacijente su sve bolji, od ortopedskih pomagala, odlazaka na liječenje i samog liječenja, naglasila je predsjednica Udruge Narcisa, koja trenutačno ima 78 registriranih  članica. Cijena mamografskog pregleda u našoj bolnici je 18, a ultrazvuka 13 KM.

rbt

Jela Nedić iz Orašja, je kazala kako je svoju bolest otkrila na rutinskoj kontroli. Odmah je operirana u bolnici u Orašju, a potom liječenje nastavila u Tuzli i Zagrebu i u samo tri mjeseca uspješno dobila bitku s ovom bolešću. –„Prošla sam 25 kemoterapija i nakon 6 godina, danas sam zdrava žena hvala Bogu i stojim na svojim nogama“, istaknula je gospođa Nedić, kojoj je veliku pomoć u cijeloj situaciji pružila Udruga. Posebno je izdvojila Aliju koja joj je ulila samopouzdanje i vjeru da se bolest može pobijediti.- „Iako sam psihički bila posrnula, dobila sam snagu i poticaj za daljnju borbu do izlječenja. Poručila bih svim ženama da se trebaju kontrolirati, jer rana detekcija bolesti u 99 posto izlječiva“, dodala je Jela Nedić.

Jadranka Maksimović iz Orašja sa opakom bolesti suočila se u svojoj 28 godini. Operirana je, a nakon 10 godina, bolest se vratila i ponovno je završila na operacijskom stolu. –„Bilo je strašno kad sam osjetila promjenu na grudima i odmah se javila našem liječniku, nakon čega sam upućena u bolnice u Hrvatskoj. Operacija je urađena na vrijeme, a danas sam pod redovnim kontrolama i borim se i dalje. U momentu kad sam se suočila s dijagnozom, kazala sam sebi: Ja moram i hoću dalje zbog svoje djece i to mi je davalo snagu. Ženama poručujem da vode računa o svojem zdravlju i obavljaju kontrole, jer nikada ne znaš gdje bolest vreba“, poručila je Jadranka. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više