spot_img
22 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti31. Internacionalni susret motorista u Orašju

31. Internacionalni susret motorista u Orašju

Moto klub „Posavac“ Orašje najdugovječniji je klub na prostoru bivše Jugoslavije, koji u kontinuitetu djeluje neprekidno od 1990.godine, a svoj rad nije prekidao niti u najtežim vremenima tijekom ratnih zbivanja i u periodu poplava. Od početka ove godine klub ima novo vodstvo, na čelu s predsjednikom Ivom Filipovićem zvan Ćorak, koji je i bio jedan od pokretača i osnivača ovog respektabilnog kluba, u Orašju. „Posavac“ je kroz više od tri desetljeća uspješnog djelovanja prepoznat i cijenjen kako na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, tako i mnogo šire, u brojnim europskim zemljama gdje ima svoje prijatelje i simpatizere. Oni su njihovi redoviti gosti na moto susretima, koji se u Gradu na Savi tradicionalno održavaju posljednjeg vikenda u travnju. Ove godine to je od 28. do 30. travnja pa se već sada osjeća miris oktana u zraku i sve češće na ulicama susreću mnogi motociklisti. Za ovaj događaj posebno žive bikeri, a raduju mu se i brojni naši građani, jer moto-susreti su već odavno postali turistički brand ovoga kraja!

„Imamo dosta posla i obveza oko priprema za ovaj veliki događaj, ali kad to netko voli onda to nije nikakav problem. Imamo i relativno pomlađenu ekipu u upravi, ljudi koji to zaista vole i koji će nas naslijediti u budućnosti i sve to ide svojim tokom, kao i prethodnih godina i na ovom projektu svi smo angažirani“, kazao je predsjednik Filipović za naš radio, najavljujući ovaj veliki godišnji događaj za Posavac. 

Filipović je na motoru od 1984 godine i iduće godine planira proslaviti 40-u godišnjicu vožnje na dva kotača- „I samo druženje je poteklo iz tih nekih generacija kojima pripadam, što je preraslo u organizaciju kluba 90-e godine i od tada klub uspješno djeluje i radi na ovim prostorima, s tendencijom da se članstvo povećava i sve ide onako kako smo od osnivanja i zamišljali“, naglasio je predsjednik kluba.

Sa svojom pomlađenom upravom, predsjednik Filipović je odredio tri cilja kojima bi pokrenuli klub u ovoj godini. „Prvi je reorganizacija i princip učlanjivanja u klub kako bi animirali što više mladih koji su ljubitelji motora i moto svijeta, da budu članovi, da daju svoj doprinos i jednog dana nastave ovim putem, kojim smo dobro zagazili.

Drugi aspekt je da manifestaciju moto susreta na neki način vratimo našim  građanima i građane samoj manifestaciji. Našim preseljenjem u moto-kamp s lokacije iz Donje Mahale, došlo je do udaljavanja i sada to želimo, pojačanom medijskom kampanjom promijeniti. Naglasak želimo staviti na veliki moto defile koji ide u subotu 29. travnja, u 16,00. Polazak je iz moto-kampa odakle idemo prema Osmoj ulici u gradu, izlazimo u Treću ulicu, do kružnog toka kod bolnice, dalje prema Donjoj Mahali, a potom do skretanja u Tolisu, kod groblja Karaula. Defile će proći cijelom Tolisom, do kružnog toka kod Samostana, odakle idemo u Matiće, a odatle prema novoj cesti za Kostrč. Proći ćemo cijeli Kostrč, pa ponovno u Donju Mahalu, skretanje pored škole, potom sporednim putem do Ugljare i kroz Liliće do diskoteke na stadionu, gdje ćemo imati piće dobrodošlice i odmor. Jako bitna stvar i novitet ove godine je u samom defileu će biti angažiran vozač stunt showa, profesionalni kaskader koji vrši egzibicije na motoru tijekom vožnje i bit će na čelu kolone iza policijske pratnje, da građanima priuštimo ovaj zanimljiv show i nadam se da će im biti interesantan za vidjeti.

Treći aspekt djelovanja kluba je proširenje aktivnosti tijekom cijele kalendarske godine. Nakon samih susreta krećemo u pripremu kampa da može djelovati kao auto-moto kamp u turističke svrhe kako bi privukli što više gostiju na motociklima iz cijele Europe, koji su u proputovanju ovim područjem. Naš auto-moto kamp će biti naznačen u google mapsu i bit će otvoren 24 sata, svakim danom i svi koji žele doći odmoriti i kampirati, upoznati naš grad i naše ljude, u ovoj godini imat će besplatan boravak u kampu, što će obogatiti turističku ponudu ovoga kraja i Županije Posavske.

Uz sve ovo, prošlogodišnje sadržaje organizirane po prvi puta – Moto mrazove i Winter party pod šatorom u kampu, ćemo zadržati kao odlične projekte koji će biti u kalendaru godišnjih aktivnosti kluba“, naglasio je predsjednik Filipović.

Za nadolazeće 31. Međunarodne moto susrete u Orašju u velikoj mjeri sve su pripreme završene i sve ide planiranom dinamikom. U Posavcu očekuju blizu 1 500 motociklista iz 10-ak zemalja i oko 3 000 posjetitelja tijekom trajanja motorijade. Kao i svih prethodnih godina pripremljen je i sadržajan program, tijekom dana različit moto igre, a u večernjim satima druženje uz rock glazbu uživo. Poseban glazbeni gost u subotu navečer je kultna grupa SMAK. Ove godine uz standardne igre – vožnja spretnosti i vožnja sporosti, uveden je i izbor najljepšeg prerađenog motocikla te natjecanje u proizvodnji najviše buke mjereno decibelima, s motociklom, što je izazvalo veliko zanimanje bikera. Prijave se primaju do subote do 16,00 sati, prije početka defiela. Službeno otvorenje moto susreta je  petak 28. travnja u 16,00 sati, nakon čega će uslijediti i kraći defile ulicama grada te povratak u kamp, gdje posjetitelje i bikere očekuje dobra zabava uz glazbu uživo. Ulaz za motocikliste je standardno besplatan, a za ostale posjetitelje simboličnih 5 KM.

Neposredno pred ovaj događaj, obavljen je i tradicionalni blagoslov motora i motociklista u suradnji sa Župom bl. Alojzija Stepinca u Orašju odn. župnikom fra Bonom Kovačevićem. Nakon svete mise, upriličen je i blagoslov ispred crkve, a tijekom ovoga molitvenog susreta bikeri su prikupili novčana sredstva za misionare u Africi.

Poznato je da su motoristi i veliki humanisti, ogromnoga srca, koji pomažu uvijek gdje je potrebno i koji će to činiti i ubuduće. Redovito sudjeluju i u akcijama darivanja krvi, a to su učinili i neposredno pred ove susrete, kako bi osigurali dovoljne zalihe za eventualne veće potrebe u danima motorijade.     

Predsjednik MK Posavac Orašje Ivo Filipović Ćorak zahvalio je svima koji sudjeluju u ovoj moto priči, najprije policijskim službenicima, jer kaže, bez njihove pomoći u sigurnosnim mjerama i fleksibilnosti tih mjera, ne bi bio takav uspjeh. Također je zahvalio i medicinskom osoblju, vatrogascima, gospodarskim subjektima i sponzorima  i svima koji doprinose da se pošalje pozitivna i lijepa moto priča iz Orašja koju medijski, kao pokrovitelj, potpisuje Radiopostaja Orašje.

U Posavcu su ponosni i na činjenicu što klub ima svoju vlastitu himnu, s kojom će otvoriti ovogodišnju 31. Međunarodnu moto smotru u petak 28. i s njom je i zatvoriti, u nedjelju 30. travnja. 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više