Županijsko natjecanje iz Prve pomoći za osnovce i srednjoškolce

Sve organizacije u strukturi Crvenog križa Federacije BiH obilježavaju Svjetski dan i Tjedan Crvenog križa od 8. do 15. svibnja.  Tim je povodom Stručna služba Crvenog križa Federacije BiH pripremila i distribuirala doplatne markice u apoenima od 0,20 i 0,50 KM organizacijama u svojoj strukturi, BH Pošti, Hrvatskoj Pošti i Željeznicama Federacije BiH. Pored distribucije prigodnih markica, kreiranja plakata i općih smjernica obilježavanja Svjetskog dana i Tjedna Crvenog križa, organiziran je i Sajam aktivnosti Crvenog križa u Sarajevu.  Tim povodom danas je u OŠ Ruđera Boškovića u D.M. održano  županijsko natjecanje iz Prve pomoći za učenike osnovnih i srednjih škola iz naše županije. Organizator je CK ŽP, a natjecanje ima za cilj motiviranje mladih za masovnije i kvalitetnije izučavanje i svladavanje elementarnih znanja i vještina u pružanju prve pomoći, te provjeru osposobljenosti mladih iz oblasti pružanja prve pomoći i unapređenje općeg stanja zdravstvene zaštite i zdravstvene kulture mladih.

Svaka ekipa brojala je po 6 članova i natjecanje je proteklo bez problema. Ekipe su bile izjednačene i o poretku su odlučivale nijanse.  a stručni dio natjecanja nadgledali su voditelji sekcija CK u osnovnim školama i djelatnici Županijske bolnice i Doma zdravlja Orašje.  –„Pripremili smo sedam poligona, od kojih pet radnih i dva rekreacijska. Prvi poligon je bio prometna nezgoda, drugi ozljede pri radu, zatim sportske ozljede, eksplozija mine i tuča na zabavi. Pripremili smo 14 ozlijeđenih s krvarenjima, vanjskim i unutarnjim prijelomima, opeklinama, besvjesnom stanju itd.  U natjecanju su prikazane realne svakidašnje situacije gdje svaki učenik može doći u situaciju i uistinu pružiti prvu pomoć koja vrlo često bude od velike važnosti za preživljavanje ozlijeđenih osoba“, kazao je Dino Pobrić glavni sudac županijskog natjecanja.

Na natjecanju je nastupilo svih sedam osnovnih i jedna srednja škola, a stručni dio natjecanja vodili su voditelji sekcija CK u školama, te djelatnici iz Županijske bolnice i DZ Orašje. Prvo mjesto osvojili su učenici OŠ V. Nazora Odžak, druga je bila OŠ Stjepana Radića Bok, a treće mjesto pripalo je OŠ Orašje. U konkurenciji srednjih škola nastupila je samo SSŠ Orašje, koja će, skupa s osnovcima iz Odžaka, predstavljati Županiju Posavsku na federalnom natjecanju 20. svibnja u Kiseljaku. Prve tri ekipe dobile su pokale, medalje i zahvalnice, a svi sudionici majice, koje je osigurao CK ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password