Zbog dugotrajnih hladnoća poljoprivrednici u Posavini strahuju od velikih šteta

Poljoprivredni proizvođači u Posavini strahuju od novog hladnog vala, a prethodni je zbog niskih temperatura već učinio štetu u poljoprivredi. Snijeg koji je pao može spasiti jesenje usjeve kojima su niske temperature i dugotrajan mraz nanijeli štetu. Snježni pokrivač stvorio je solidnu količinu vlage, koja je nedostajala površinskom sloju, kažu poljoprivrednici. Idući tjedni ipak će pokazati kolike je štete zima napravila poljoprivrednim kulturama, a zbog suhomrazica koje su vladale u prosincu sigurno su stradali pšenica i ječam. –„O razmjerima je za sada teško govoriti, ali najviše su stradali usjevi kod poljoprivrednika koji nisu obavili adekvatnu prehranu. Snijeg koji je pao ovih dana dobro će zaštititi usjeve, a već u drugoj polovici veljače, kad se stvore uvjeti treba obaviti obaveznu prehranu, poručio je Vidan Grgić poljoprivredni proizvođač iz Vidovica.

Od velikih hladnoća koje su prisutne gotovo dva mjeseca štete su zasigurno pričinjene i u pčelarskoj proizvodnji. -„Ova godina će se izuzetno loše odraziti na pčelarstvo, kako na našem području tako i u okruženju, istaknuo je Josip Mikić predsjednik Udruge pčelara Trut Orašje, te istaknuo da pčele nisu kvalitetno zazimljene i nisu imale dovoljno hrane. –Iznimno niske temperature i hladnoća u dobroj mjeri je oštetila pčelinjake i pčelinje zajednice, a konkretne podatke o stradanju pčela mogli bi imati tek početkom veljače kad je planirano otvaranje pčelinjaka, kazao je Mikić.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika općine Orašje, Vidan Grgić i Radoslav Janjić posjetili su načelnika općine Orašje Stanka Vincetića i upoznali ga o projektima udruge, očekujući da općina bude njezin partner i da podrži poljoprivrednike. –„Načelniku smo predočili naš zahtjev da pri osnivanju povjerenstava ili komisija koje odlučuju o poljoprivredi, obavezno bude uključen jedan član naše udruge, istaknuo je Grgić i dodao kako bi dio neisplaćenih poticaja iz perioda do 01.listopada 2016.godine trebao biti isplaćen do kraja siječnja.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password