Završio prvi i započeo drugi ciklus ljetne škole plivanja u Orašju

Kroz proteklih pet godina pokazalo se da je škola plivanja u Orašju najljepša dječja zanimacija tijekom ljetnog raspusta, a uz to i jako korisna. Šestu sezonu obuke neplivača pod motom „Nemoj biti neplivač“, ove godine organizira Udruga građana „Olimp“ Orašje, u suradnji s Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske, te općinama Orašje, Domaljevac Šamac i Odžak i SRC Bazeni. Za ovogodišnju ljetnu školu plivanja prijavilo se više od 300 djece s prostora općine Orašje i susjednih općina pa čak i nekih iz Republike Srpske i svi ističu da im je privilegij da provedu 10-15 dana u ugodnom okruženju na bazenima u Orašju.

-„ Ovo što se radi  na području Orašja je fenomenalno i sumnjam da se može realizirati bilo gdje u okruženju u BiH. Već četvrtu sezonu zajedno rade djeca iz Orašja,Domaljevca, Odžaka, Pelagićeva, Obudovca i kroz igru i zabavu  nauče plivati, druže se i šire prijateljstvo među sobom.  Kad je u pitanju škola plivanja u Orašju, poruka djece i roditelja je da u roku 10-15 dana mogu dobiti kvalitetno iskustvo koje će im trebati u životu.  Za ovogodišnju  školu plivanja prijavilo se  blizu 160 djece s prostora susjednih općina u RS. Radimo sa 95 djece, a tečaj je završila jedna grupa sa 45 mališana i svake godine imamo veći broj prijavljene djece“, istaknuo je prof. Milenko Perušinović.

Prvi ciklus škole plivanja završio je za  više od stotinu dječaka i djevojčica u dobi od 7 do 14 godina, koji su  prošli  instrukcije i naučili određene tehnike plivanja, a na završetku  ciklusa svim sudionicima podijeljene su diplome. Na kraju je upriličeno i natjecanje najuspješnijih plivača. Kod djevojčica pobijedila je Marija Živković iz  Matića, a kod muških Nikola Stanić iz Odžaka, kojima su priznanja uručili načelnici općina Orašje i Odžak,  Stanko Vincetić i Jakov Ivanković.

-„U svojem izbornom programu obećao sam potporu svim sportovima, pa tako i plivanju i općina Orašje redovito će podržavati ovaj projekt.  Pokušavamo kroz ljetnu školu plivanja izgraditi Orašje na Savi, za razliku od Orašja pored Save, a plivanje je glavni preduvjet za razvoj  bilo kojeg riječnog sporta, odnosno sporta  na vodi. Uspjeh škole plivanja je što su djeca zavoljela plivanje i naučili određene tehnike plivanja, a u  konačnici su možda spremni i spasiti nečiji život.  Sa ekonomskog gledišta, škola plivanja je većini djece nekakva kompenzacija za ljetovanje na Jadranu. Veseli me što škola plivanja prelazi granice općine Orašje, pa i Županije Posavske, jer su ovaj hvale vrijedan  projekt prepoznali kolege načelnici iz susjednih općina, pa i Republike Srpske“, istaknuo  je Stanko Vincetić načelnik općine Orašje.

Na skromnoj svečanosti  zadovoljstvo je iskazao i voditelj Ljetne škole plivanja prof. Mehmed Memišević.-„Polaznici iz O.Luke, Boka, Matića i Odžaka dobro su ovladali tehnikama plivanja, a na završnom testiranju prolaznost je bila 90%. Zahvalni smo načelnicima općina što su omogućili djeci da budu dio ove lijepe pozitivne  priče. Također hvala i roditeljima što vjeruju u nas, a to potvrđuje i zanimanje djece koje je  svake godine u porastu, pa smo i mi prisiljeni povećati broj educiranih instruktora i volontera“, kazao je prof. Mehmed Memišević i dodao da u  drugoj skupini škole plivanja na red dolaze djeca iz Orašja, Vidovica, Kopanica i općine Domaljevac Šamac, također po istom modelu kao i prva skupina.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password