Završeni Dani Tolise 2016

Nakon blage i tihe kiše u suncem okupanom nedjeljnom popodnevu, ljepota je zamirisala ulicama Tolise. U svečanom defileu više od 300 djevojaka i mladića u prekrasnim narodnim nošnjama i s pjesmom na usnama prošetali su od osnovne škole do stadiona SD Sloga gdje je održan završni čin velike manifestacije Dani Tolise. Nakon pet dana trajanja, deseta po redu manifestacija okončana je međunarodnom smotrom folklora na kojoj je nastupilo 10 kulturno umjetničkih društava i folklornih skupina iz Posavine, Središnje Bosne, Hercegovine i Slavonije. Domaćini su na svakom koraku pokazivali svoju tradicionalnu gostoljubivost, a u bogatom dvosatnom programu uživalo je preko tisuću posjetitelja koji su velikim pljeskom nagradili sve sudionike. Među uzvanicima bili su predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić, zatim Mato Jozić ministar pravosuđa u Vladi FBiH, Blaž Župarić zastupnik u Zastupničkom domu PFBiH, Ivica Mišić zastupnik u Hrvatskom saboru i brojni drugi. Na smotri folklora nastupili su KUD „Stari hrast 2000“ Novi Travnik, KUD „Ivan Kapistran Adamović“ Čepin, KUU „Kristal-Sladorana“ Županja, HKUD „Hercegovac“ Široki Brijeg, AKUD „Strossmayer“ Osijek, KUD „Mladost“ Domaljevac, UKPD „Taras Ševčenko“ Kaniža, HKUD „Valpovo 1905“ Valpovo, HKUD „Lindžo“ Neum i domaćini KUD „Kralj Tomislav“ Tolisa. “Na kraju svega možemo izraziti zadovoljstvo svim što se događalo na ovogodišnjoj manifestaciji koja je zadovoljila sve naše mještane, ali i brojne goste koji su u proteklih pet dana mogli izabirati sadržaje po volji. Nastavit ćemo rad na očuvanju, razvijanju i promicanju kulturne baštine našeg kraja, jer poruka ovakvih susreta je da očuvamo tradiciju i ne damo zaboravu sve što su naši stari godinama vrijedno stvarali”, rekao je Mario Oršolić predsjednik Organizacijskog odbora i dodao, “deset godina je za nama, a kad se prisjetimo početka, Dani Tolise su započeli slučajno. Sve je krenulo iz obilježavanja obljetnica, a preraslo je u tradicionalnu manifestaciju međunarodnih razmjera i zbog toga smo sretni i ponosni. Svi naši gosti koji su bili na prethodnim smotrama uvijek se rado vraćaju, pa čak traže pozivnice i to nas osobito raduje. Drago nam je da je tako, a zasluge pripadaju članovima našeg KUD-a koji tijekom godine posjećuju brojne smotre i pronalaze nove prijatelje”.

Na bogato ukrašenoj pozornici Dana Tolise odzvanjali su zvuci izvorne pjesme iz Bosanske Posavine, zatim su prikazani slavonski svatovski običaji, plesovi i običaji iz zapadne Hercegovine, neumskog kraja i Baranje, te ukrajinske pjesme. -Oduševljeni smo ljepotom mjesta i izuzetnim gostoprimstvom posavskih Hrvata ovdje u Tolisi. Radosno su nas dočekali, počastili domaćim kolačima, a sve je uljepšala pobjeda reprezentacije Hrvatske, kazao je Ivan Barać umjetnički voditelj HKUD-a Hercegovac iz Širokog Brijega.

Na prvom gostovanju u Tolisi članovi HKUD-a Lindžo iz Neuma predstavili su se spletom pjesama i plesova neumskog kraja, a nije izostao izvorni ples Lindžo. –Domaćini su nas primili toplo i srdačno, a dodatno nas je motivirala pobjeda Hrvatske. Osjetio se hrvatski duh i zajedništvo ovdje u Tolisi i to je ono što nas drži i daje nam snagu za nova druženja, istaknuo je Zlatko Glavinić voditelj i predsjednik HKUD Lindžo.

Prije početka smotre zabilježili smo neuobičajenu sliku koja je još jednom potvrdila veliku privrženost i odanost Hrvata iz Bosne i Hercegovine Republici Hrvatskoj. Budući je prijem svih KUD-ova bio u Osnovnoj školi fra Ilije Starčevića, domaćini su iskoristili slobodno vrijeme i za sve sudionike smotre priredili zajedničko praćenje nogometne utakmice Hrvatska – Turska. Članovi folklornih skupina svoje narodne nošnje su na kratko zamijenili kockastim majicama i 90 minuta gromoglasno bodrili Vatrene. Svi su euforično navijali, atmosfera je bila odlična, a s velikim oduševljenjem u zajedničkom zagrljaju svi su proslavili sjajan pogodak Luke Modrića. (mmi)

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password