Zasjedali Općinski Stožer CZ Orašje i Županijski Stožer CZ ŽP

S obzirom da su i za područje općine Orašje na snazi redovne mjere obrane od poplava i daljnjeg porasta vodostaja rijeke Save, jutros je zasjedao  Općinski stožer civilne zaštite Orašje i donio odluku o njegovom stalnom radu. Na sjednici su bili i predstavnici poduzeća Den Alm Company i Dejokop, konzorcija zaduženog za obranu od poplava na području općine Orašje, koji su izvijestili Stožer da su u Orašju i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save i da skupa nadgledaju i obilaze obrambene nasipe. Rečeno je kako je voda došla do nožice nasipa u dijelovima općine gdje nema takozvanog ljetnog nasipa, a s obzirom na to da u Kopanicama nije obnovljen ljetni nasip, voda je ulila u poljoprivredna zemljišta između ljetnog i obrambenog savskog nasipa. Od 8. ožujka zatvoreni su gravitacijski ispusti odvodnje u rijeku Savu crpnih stanica u nadležnosti Vodovoda i odvodnje, a uključene pumpe koje prebacuju vodu u Savu. Vodostaj rijeke Bosne je u stagnaciji ili opadanju pa su procijene Agencije za vodno područje rijeke Save da neće biti naglog porasta vodostaja rijeke Save, a samim time i poplava.

Imajući u vidu aktualno stanje, nabavljena je i neophodna oprema –  190.000 vreća, lopate, čizme, čamci, konopci, prsluci i stroj za punjenje vreća pijeskom koji uz pomoć četiri osobe puni 1600 vreća pijeskom po satu. Isto tako u Domu zdravlja Orašje imenovani su interventni timovi zaduženi za zdravstvo,  Crveni križ je, u slučaju operativnog djelovanja,  spreman za evakuaciju, prihvat i smještaj osoba u skladu sa Standardnim operativnim procedurama usvojenim na sjednici Stožera, u suradnji s Švicarskim crvenim križem. Načelnik Općine Orašje Stanko Vincetić i njegov pomoćnik za civilnu zaštitu i nadzor Ilija Kobaš u svojstvima zapovjednika i načelnika Stožera održat će sjednicu i s povjerenicima civilne zaštite iz mjesnih zajednica kako bi im prenijeli ove informacije. Na ovu temu više doznajte u 13,00 sati u našoj emisiji „Iz prve ruke“ u kojoj će gost biti Ilija Kobaš pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu i nadzor.

„Poduzete su sve mjere i aktivnosti sukladne trenutnoj situaciji stanja visokih voda rijeke Save, tako da stanovnici Županije Posavske ne trebaju biti zabrinuti“, rečeno je na jučer održanoj sjednici Županijskog stožera Civilne zaštite, kojim je predsjedao Marijan Klaić, predsjednik Vlade ŽP, ujedno i zapovjednik Županijske uprave Civilne zaštite. Pored članova tog najvišeg tijela za obranu od poplava u radu sastanka sudjelovao je i Sejad Delić direktor Agencije za vodno područje rijeke Save kao glavni rukovoditelj obrane od poplave, sa suradnicima. Premijer Klaić je naglasio kako nisu poplavljena obradiva polja u Basutskoj, Domaljevcu i Baziku, zaštićena od visokih voda rijeke Save ljetnim nasipima rekonstruiranim u protekle tri godine, te očekuje da ovaj vodni val neće preliti navedene zaštitne objekte.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password