“Zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom”

U organizaciji Gospodarske komore ŽP i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom F BIH, u Orašju je danas održana prezentacija programa „Zapošljavanje i samozapošljavanje osoba s invaliditetom“, koji je objavljen putem javnog poziva 27. rujna o.g.  Na skup su pozvani predstavnmici Službe za zapošljavanje ŽP, Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja ŽP, Centara za socijalni rad u ŽP, Crvenoga križa, Centra za poduzetništvo Orašje, HVIDRA-e, Udruge privatnih poduzetnika iz sve tri općine u ŽP, te osobe s invaliditetom. Odazvalo se oko 40-ak osoba, što je ispod očekivanja organizatora, a što bi se moglo pripisati i činjenici da je naša županija do sada najmanje povukla novca iz ovoga Fonda. Do sada je u našoj županiji, posredstvom ovoga fonda, zaposleno 50-ak osoba s invalidtetom, što u određenim ustanovama i poduzećima, što kroz vlastiti obrt.

Ivo Knežević- Sivori, predsjednik Gospodarske komore ŽP kaže kako je ključni razlog ovoga skupa da se u suradnji s relevantnim predstavnicima, organizira Okrugli stol i pokuša pomoći invalidnim osobama ali i poslodavcima koji ih žele zaposliti, da povuku određena sredstva iz Fonda koji na raspolaganju ima oko 10-ak milijuna maraka.  „Ključno je da se ne radi samo o zapošljavanju kod poduzetnika, nego i o samozapošljavanju, gdje invalidne osobe kroz vlastiti obrt trajno rješavaju svoj problem. Kod poduzetnika mogu biti zaposleni  godinu-dvije i kad više nema potrebe dobivaju raskid ugovora odn. otkaz“, naglasio je Knežević. Istaknuo je primjer vlastite firme u koju je, po prvom javnom pozivu, proljetos zaposlio 2 invalidne osobe. „Tražio sam još, ali je malo osoba sa 60 posto i više invalidnosti koje bi htjele i mogle nešto raditi. To želim proširiti, i zahvaljujući dobroj suradnji s Fondom želimo pomoći da se broj zaposlenih invalidnih osoba  u ŽP podigne na višu razinu“, zaključio je Knežević.

Vinko Jerinić, rukovoditelj Sektora za koordinaciju, razvoj i nadzor u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom F BiH rekao je kako je Fond do sada zaposlio oko 2 200 osoba s invalidtetom, a skrbi oko 2 800 osoba koje faktički financira.  Fond svake svake godine raspisuje dva javna poziva, a aktualni od 27.9. traje još do četvrtka 26. listopada.  „Obveza poslodavca po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji je da mora na svakih 16 radnika zaposliti jednu osobu s invaliditeom, u protivnom  dužan je Fondu na ime poticaja rehabilitacije uplatiti 25 posto sredstava od prosječne plaće u F BiH. Iz tih sredstava se i financiramo, jer nismo proračunski korisnici Federacije BiH“, kazao je Jerinić. Poslodavci koji zaposle osobu s invaliditetom nisu dužni plaćati nikava sredstva Fondu, već dobivaju poticaje  kroz novčane stimulanse. Prema njihovim iskustvima nekada su osobe s invaliditetom bolji radnici nego osobe bez tjelesnih poteškoća, ovisno o zanimanju i stupnju invalidnosti.  Jerinić smatra kako je za invalidne osobe najbolje da pokrenu vlastiti obrt, jer tada dobivaju poticaje i svaki mjesec im se vrši povrat doprinosa,  a nakon 15 mjeseci mogu se prijaviti i na program LOT 4 – Održivost samostalnog obrta. Pozvao je sve osobe sa 60 posto i više tjelesnog oštećenja da se jave na javni poziv, da ne strahuju da će izgubiti postojeću invalidninu, već da kroz pokrenute obrte iskoriste sredstva Fonda koja im stoje na raspolaganju.

Potporu ovom projektu, sukladno svojim mogućnostima, pružit će i Služba za zapošljavanje ŽP i Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja ŽP, kazali su ravnatelj Luka Jurić i ministar Darko Kasap.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password