Zapošljavanje i poduzetništvo u fokusu rada načelnika Stanka Vincetića

Nakon što je u petak ( 11.11.2016.g.) od svog prethodnika Đure Topića preuzeo dužnost, akte, sredstva rada i poslove iz nadležnosti načelnika Općine Orašje, Stanko Vincetić danas (14.11.2016.g.) je u Uredu načelnika započeo svoj četverogodišnji mandat na čelu ove lokalne zajednice. Prvi radni dan u uredu, načelnik Vincetić sastao se i novinarima, kojima je prezentirao svoju viziju i plan rada u budućem razdoblju. „Nastojat ću ispuniti predizborna obećanja, koja nisu bila nešto opširna jer ne namjeravam drastično mijenjati smjer funkcioniranja općine Orašje, budući smatram da je funkcionirala dobrim dijelom i među uspješnijim je kada je u pitanju lokalna uprava u F BIH odn. BiH“, kazao je načelnik Vincetić. Osnovni problem općine Orašje, koji je uspio detektirati, je izvorni prihod koji nije tako velik obzirom na teritorij koji pokrivamo i broj stanovnika kojima trebamo pružiti kvalitetnu uslugu. Razlog takvom stanju je kaže, što nemamo adekvatnu bazu privatnih poduzetnika i nedostaje poduzetničke inicijative i same populacije i tu će se morati poduzeti dodatni napor, u suradnji s višim razinama vlasti. Zapošljavanje i poduzetništvo su dominantno područje gdje želi pokušati napraviti napredak i u narednih 2-3 mjeseca sagledat će naslijeđeno stanje kako bi uvidio gdje i u ostalim segmentima općine treba napraviti progresa. Na području općine je niz  započetih, nedovršenih projekata koji ovise od sufinanciranja izvana, ali je načelnik Vincetić uvjeren kako će ih sve uspješno realizirati.

„Problem zapošljavanja je primarni problem.  Mi se nalazimo u jednom vakuumu, s jedne strane najstručniji i najsposobniji kadrovi nisu zadovoljni što tržište rada može ponuditi i odlaze, a s druge strane imamo poslodavce koji traže jeftinu radnu snagu, a mi smo područje gdje živjeti nije jeftino, pa je  teško naći i jeftinu radnu snagu. S jedne strane izvozimo najkvalitetnije kadrove, s druge strane uvozimo jeftinu radnu snagu a dio populacije ostaje na birou sa svojstvom nezaposlenih. Mora se pronaći model odn.  inzistirati na otvaranju bolje plaćenih radnih mjesta, a s druge strane poticati nezaposlene na podizanje kvalitete vlastite ponude na tržištu tako da se svi skupa posvetimo napretku našega područja“, ustvrdio je načelnik Vincetić.

Općina Orašje ima niz pogodnosti koje nisu na adekvatan način prezentirane javnosti, smatra prvi čovjek Općine,  i najavljuje kako  će se dodatno kroz promociju ovoga prostora predstavljati gospodarska zona koja je proglašena među najboljim u BiH, ali koja nije dovoljno prepoznata u državi i izvan nje kod potencijalnih investitora. Stoga su već poduzete određene aktivnosti kroz Centar za poduzetništvo da se stanje promijeni i privuku nove investicije. Uz financijsku konsolidaciju napravit će se baza za razvoj ovoga područja na kvalitetniji način i neće se odustati ni od jednog projekta u fazi realizacije. Kod daljnjeg planiranja pozornost će se usmjeriti na nove ideje, koje dosada nisu bile prepoznate, od prezentacije poslovnog ambijenta do novih projekata koje treba tek organizirati kao što je turizam, jer koji je do sada bio zapostavljen, a općina ima što pokazati. Postoje i planovi za daljnji razvoj i taj potencijal treba iskoristiti u budućnosti, optimističan je novi načelnik.  Očekuje kako će Općina Orašje u iduću fiskalnu godinu ući s proračunom, ali s obzirom  na obvezu prelaska općine  na trezorsko poslovanje iduće godine, nije isključio ni privremeno tromjesečno financiranje, Vjeruje kako će na vrijeme imati i formirano Općinsko vijeće, a do kraja godine održati i dvije radne sjednice.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password