spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiZapočela ribolovna sezona na revirima kojima gospodari UR Šaran Orašje

Započela ribolovna sezona na revirima kojima gospodari UR Šaran Orašje

S prvim danom ožujka započela je ribolovna sezona na revirima kojima gospodari UR Šaran Orašje, a na otvorenju prvog dana se na svim revirima okupilo više od 200 ribolovaca članova i prijatelja udruge. Samo na oraškoj Ciglani izbrojali smo više od 40 ribolovaca koji su s prvim satima od ponoći zabacili udice, željno očekujući prvi ulov. Nakon gotovo četiri mjeseca pauze, članovi udruge puni želje za ribolovom, nestrpljivo su čekali otvorenje sezone, a ovaj puta poslužilo ih je izuzetno lijepo vrijeme, neuobičajeno za ovo doba godine, s temperaturom oko 20 stupnjeva Celzijevih, što je donekle, kažu ribolovci, pravi razlog za više nego dobar ulov. Već do prije podneva  na reviru Ciglana su izlovili oko 50-tak šarana težine do 4 kg, koji se mogu nositi kući, dok se veći komadi moraju vratiti u vodu, doznali smo od ribo čuvara Ilje Miličića iz Ugljare, koji je aktivni član UR Šaran Orašje, više od 35 godina. –„Obišao sam sve pozicije na Ciglani i kroz razgovor s ribarima, svi ističu kako su puni želje za ribolovom. Sve su to zaljubljenici u ovaj sport i s velikom željom su čekali da konačno izađu u prirodu i uživaju. Danas riba dobro grize i pretežito su šarani do 4 kg koji se mogu nositi kući, dok se veći komadi moraju vratiti u vodu. Komadi iznad 10 kg su na reviru „Ulovi i pusti“, jer tamo bude dobrih kapitalaca težine preko 20 kg“, pojasnio je Miličić.

Ribolovna sezona nije mogla početi bez strastvenog ribolovca Jose Kosića-Ćose, natjecatelja u duši koji ima i svoju ekipu CT Omega. U Udruzi je zadužen za upis članova i prikupljanje članarine, a do početka sezone je kaže, upisano 265 članova i smatra kako će ova ribolovna sezona po pitanju članstva biti najuspješnija. –„Otvorenje sezone je započelo na najbolji način i sve pohvale za veliki odziv ribolovaca, idealno vrijeme i dobar ulov. Iza nas su duga četiri mjeseca pauze koju smo iskoristili za pripremu logistike, skupljali mamce, radili predveze na udicama, obnavljali štapove i mašine i krpili mreže. To je igra bez granica, ali u ribolovu treba znat uživati. Pribora nikada dosta, sve je poskupjelo, ali bolje dati u ribolov, nego na liječenje“, poručio je Joso Kosić, te istaknuo kako je svako natjecanje novi izazov, a njegov najveći ulov je šaran od 22 kg, kojeg je upecao na reviru Ulovi i pusti.

Svoje udice na početku sezone zabacio je i najstariji počasni član udruge i veliki ljubitelj ribolova, 87-godišnji Joso Knežević Cole iz Ugljare, koji ima najviše staža u ribolovu. Od njega mlađi članovi puno mogu naučiti o mamcima, opremi, ponašanju ribe u odnosu na vremenske uvjete i drugim temama s kojima se susreću. –„Više od 50 godina sam ljubitelj ribolova, a u početku sam imao drveni štap i dva konca s udicama, a kad se pojavio bambus olakšao mi je zabacivanje. Pecao sam na Savi, Ciglani i na Placu kad su bile rupe iz kojih su mještani vadili šljunak. Slušam od mladih kako je ribolov zanimljiv i lijep sport, ali kažu jako skup. Ne bih se složio s njima! Ako čovjek ima želju za ribolovom, uvijek će pronaći vremena i sredstava da nabavi opremu i mamce. Moj najveći ulov su dva soma od 5 i 7 kg koje sam upecao na Ciglani i Savi. Nije mi toliko stalo do ulova ribe, nego više volim izaći među ljude i družiti se kraj vode, a lijepo je i kada se zakači riba, pa štap zaljulja“, ističe 87-godišnji djed Joso i u šali kaže kako je ljubav prema ribolovu uspio prenijeti na starijeg sina Marka, dok mlađi Ilija, kaže više voli gotovu i prženu u tavi. –„Moram priznati da nisam stručnjak za pripremu jela od ribe, ali volim jesti, pogotovo mi odgovara sada kad sam stariji. Za mene je najbolja babuška, a volim pojesti i fiš. Dolazit ću na pecanje sve dok imam snage, dok me noge drže i dok me sinovi hoće dovoziti“, poručio je djed Joso Knežević, popularni Cole.

Da su reviri Oraške udruge bogati ribom i pogodni za pecanje, potvrđuje i zanimanje ribolovaca iz okruženja. Među brojnima na Ciglani smo susreli ekipu iz Banovića, članove SRD „Klen“. Prvi put su na ovoj vodi, a došli su na preporuku prijatelja koji duže godina dolaze i kažu, nimalo ne žale. –„Fina je voda, bogata ribom, domaćini srdačni i gostoljubivi i što nam više treba. Nadamo se nekom ulovu i lijepom druženju. Ako gledam na zadovoljstvo u ribolovu, za mene je na prvom mjestu druženje, opuštanje i boravak u prirodi kraj vode“, kazao je Almin Demirović i poručio kako zbog posla i obveza u obitelji, nema vremena za ozbiljnije natjecanje, ali uživa u pripremi ribe, pretežito šarana i smuđa.   

spot_img

najnoviji članci

istražiti više