Zajednička vježba vojnih i civilnih struktura u vojarni u Bukovoj Gredi

U organizaciji 3.pješačke bojne, 6.pješačke brigade OS BiH, danas je na lokaciji vojarne 3. pješačke bojne „Sinovi Posavine“ u Bukovoj Gredi, provedena  vježba na temu „Pružanje pomoći civilnim vlastima u slučaju požara“. Uz pripadnike 3.pješačke bojne u pripremu i provedbu vježbe aktivno su bili uključeni predstavnici civilnih struktura sa prostora ŽP, djelatnici: civilne zaštite, Doma zdravlja Orašje, Crvenog križa, vatrogasna društva, MUP-a ŽP, te predstavnici lokalnih medija. Tijekom provedbe vježbe, simulacija prometne nesreće i požar na stambenom objektu, svi sudionici su pokazali visoku razinu obučenosti i profesionalizma kao i spremnost za rješavanje mogućih kriznih situacija u što se mogao uvjeriti i zapovjednik 6.pješačke brigade, brigadni general Radovan Ilić koji je sa svojim timom bio nazočan provedbi vježbe.

„U sklopu redovnog godišnjeg plana obuke danas smo imali priliku prisustvovati vježbi u okviru naše zakonske misije, a to je pružanje pomoći civilnim organima u slučaju katastrofa. U ovom slučaju po scenariju je bilo zamišljeno da smo imali jedan požar sa nekoliko sekvenci iz operacija gašenja gdje smo pokušali zajedno koordinirati rad svih institucija koje mogu odgovoriti za ovaj zadatak i ovu misiju. Ja sam u principu zadovoljan nivoom operativnih sposobnosti koje su ovdje danas prikazane, posebno ovog dijela koji mene interesira,  a to su vojnici. Drago mi je da smo bili zajedno i mogli sudjelovati u ovome, i to je vrlo bitna stvar da se sutra možemo lako prepoznati, lako okupiti i pružiti pomoć stanovništvu onda kad je ona najpotrebnija“, istaknuo je brigadni general Radovan Ilić, zapovjednik  6.pješadijske brigade u čijem sastavu se nalazi i bataljun lociran Bukovoj Gredi.

Bojnik Anto Klaić zapovjednik 3.pješačke bojne 6.pješačke brigade Oružanih snaga BiH kazao je kako je vježba uspješno realizirana bez većih poteškoća unatoč jednom neplaniranom događaju koji je ponovno pokazao pripremljenost ekipa u smislu saniranja požarišta. Zahvalo je Civilnoj zaštiti općine Orašje i Županije Posavske, kao i svim civilnim strukturama koji su se aktivno uključile u planiranje i realizaciju ove vježbe. „Ovo je jedan prvi korak u ovakvom vidu vježbe, sljedeći je podići vježbu na višu razinu, odn. staviti u realnije uvjete, u realniji teren sa stvarnim vremenima reakcije i aktiviranjem i operativnih centara civilne zaštite, policije i ove postrojbe“, ustvrdio je bojnik Klaić.

Zadovoljstvo pokazanom vježbom izrazili su i Ilija Kobaš, u ime CZ općine Orašje te Ilija Jezidžić, direktor CZ ŽP, kao i ravnateljica Doma zdravlja Orašje dr Ljiljana Leovac. „Naše ekipe su dva dana sudjelovale u pripremi ove vježbe, najprije kroz edukativno predavanje za vojsku o saniranju opekotina i postupanju u slučaju gušenja otrovnim plinovima, a jučer i danas smo sve to i demonstrirali i jako sam zadovoljna pokazanim, ne samo djelatnika DZ Orašje, nego svih struktura uključenih u ovu vježbu. Svi su dobro odradili svoj dio posla, dobro su uhodani i spremni pomoći našim građanima u svakom pogledu, i mogu reći da je akcija potpuno uspjela. Mi ćemo napraviti svoje specifične operativne planove i za veće nepogode i uvijek biti na raspolaganju za slične projekte, ali i stvarnu pomoć svim građanima“, naglasila je dr Leovac.

Na kraju vježbe je priređen zajednički ručak za sudionike vježbe i goste uz vojnički grah.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password