Zadovoljavajuće stanje sigurnosti u ŽP u listopadu ove godine

Stanje sigurnosti na području ŽP za listopad 2016  g. zadovoljavajuće je, ističu u MUP-u ŽP, a ovakva ocjena izvedena je na osnovu pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i oblasti sigurnosti javnog prometa. U segmentu  kriminaliteta  broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je veći u odnosu na prošli mjesec za 5 odn. 19,2%. Naknadna otkrivenost je manja u odnosu na prošli mjesec ali je povećana u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Policija nije imala prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma. Povećan  je i  broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 1 prekršaj te smanjen  za 9 prekršaja u odnosu na 10.mjesec  2015 g. odnosno  50%. U MUP-u ŽP bilježe i povećanje  broja prometnih nesreća u odnosu na prošli mjesec i to za 12   odn. 75%, te za 2 nesreće ili 7,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tijekom  analiziranog   perioda  obrađena je 31 prijava kaznenih djela, a mjesec ranije 26 , dok je u listopadu prošle godine obrađeno tek 18  kaznenih djela .. Najčešće su prijavljivana  kaznena djela teške krađe i teška KD protiv sigurnosti prometa.  Sveukupno je razriješeno 58,1% kaznenih djela, dok je u rujnu  2016 g. razriješeno 76,9% kaznenih djela,  a u listopadu 2015 godine ostvaren je učinak od  50%  Prijavljeno je 19 osoba kao izvršitelji KD.

U listopadu ove godine na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 9 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira,  tijekom prošlog mjeseca 8 a u 10.mjesecu 2015 godine 18 prekršaja.

Kada je riječ o  broju prometnih nesreća situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja  može ocijeniti  tek zadovoljavajućom, ističu u županijskom  MUP-u iz razloga povećanja broja prometnih nesreća. U prošlom mjesecu na cestama u ŽP dogodilo se ukupno 28 PN  u kojima su 2 osobe teže a 14 osoba lakše ozlijeđeno. Mjesec ranije 1 je osoba smrtno stradala, 1 je teže,  a 12  lakše ozlijeđeno. Nezgode su se najčešće događale na području općine Orašje  njih 17 , u Odžačkoj općini ih je bilo 10, a samo jedna je bila u općini Domaljevac-Šamac. Policija je kontrolirala ukupno 3 387 vozila, a u prošlom mjesecu 2 864  vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkriveno je  876 prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,  od čega 268 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području općine Orašje je otkriveno ukupno 568 prekršaja , u općini Odžak  225, a na području  Općine Domaljevac-Šamac njih  83. Iz prometa  je isključeno 39 vozača  i 17 vozila što je, ističe Josip Dominković, glasnogovornik Uprave policije MUP-a ŽP, izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće evidentirani na magistralnoj cesti njih 414 u prošlom mjesecu njih  481.

Tijekom listopada 2016 godine Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a je zaprimila  3 predstavke na postupanje službenika MUP-a. U dva slučaja predstavki je postupak obustavljen a jedna se trenutačno nalazi u postupku.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password