Zadovoljavajuće stanje sigurnosti na području ŽP za 2017.godinu

Stanje sigurnosti na području ŽP za 2017.godinu ocijenjeno je zadovoljavajućim, rečeno je danas na press konferenciji UP MUP-a ŽP održanoj u Orašju.  Ocjena je proistekla na osnovu pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti javnog prometa. U oblasti kriminaliteta došlo je do neznatnog povećanja broja kaznenih djela u odnosu na 2016.godinu. Evidentirano ih je 260, što je za 19 više nego u godini ranije, a zanimljivo je istaknuti da je razriješeno čak 67,69 % djela među kojim i dva pokušaja ubojstva. Komesar UP MUP-a ŽP Marijan Mikić posebno je naglasio problem velikog broja kaznenih djela „Teške krađe i krađe“, naglasivši kako policija radi na rasvjetljavanju ovih slučajeva, te apelirao na bolju suradnju građana s policijom u cilju otkrivanja počinitelja.

U oblasti javnog reda i mira došlo je također do povećanja broja prekršaja sa 162 na 199, od čega 153 na području općine Orašje, 43 u odžačkoj i 3 prekršaja u općini Domaljevac Šamac. U protekloj godini evidentirano je 248 prometnih nezgoda, s tim da su na cestama u ŽP smrtno stradale 4 osobe. Kontrolirano je više od 31000 vozila i pri tom iz prometa isključeno 248 vozača i 128 vozila.

Jedinica za profesionalne standarde MUP-a ŽP zaprimila je 11 predstavki na rad policijskih službenika, od koji su 5 bile utemeljene. Na press konferenciji komesar Mikić je naglasio potrebu za većim brojem i prijemom novih policijskih službenika, uz podatak da po sistematizaciji nedostaje 30 policijskih djelatnika. Tijekom konferencije glasnogovornik Josip Dominković je rekao da ima dosta nejasnoća oko izmjena i dopuna Zakona o MIO za policijske službenike, ali su ipak zadovoljni ponuđenim uvjetima.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password