Zadovoljavajuće stanje sigurnosti u ŽP, za prosinac 2020.godine

Ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2020. godine u MUP-u ŽP ocijenili su zadovoljavajućim. U oblasti kriminaliteta evidentirano je uvećanje broja obrađenih Kaznenih djela u odnosu na prethodni mjesec sa 20 na 37, a u odnosu na isti mjesec prošle godine sa 2 na 37. Naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost, smanjeni su u odnosu na oba komparativna razdoblja. Tijekom analiziranog razdoblja nije bilo prijava Kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Teška krađa“.

Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 67 (s 17 na 84), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 51. Povećanja se u najvećoj mjeri odnose na nepoštivanje odredbi kriznog stožera ŽP o ograničenju kretanja osoba na javnim mjestima u vremenu od 23,00 do 05,00 sati ujutro. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici, subotom između 22,00 i 06,00 sati ujutro.

Na području nadležnosti Uprave policije MUP-a ŽP, tijekom prosinca broj prometnih nezgoda je uvećan u odnosu na mjesec studeni sa 15 na 19. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 12, na području Odžaka 6, a na području općine Domaljevac-Šamac dogodila se jedna nezgoda. U prosincu nije bilo smrtno stradalih osoba, teško su ozlijeđene 4 osobe, a lakše ozljede zadobilo je njih 8. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu oko 13.200 KM. Kontrolom vozila i vozača otkriveno je 428 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 231 prekršaj za kojeg je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Iz prometa je isključeno 15 vozača i 4 vozila, vozači najčešće zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama, njih 325. Tijekom prosinca na području nadležnosti Uprave policije MUP-a ŽP policijski službenici su zatekli ukupno 7 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje, izvijestio je glasnogovornik MUP-a Zdenko Ćubel.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password