Zadovoljavajuća sigurnosna situacija u ŽP u studenom

Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je veći     u odnosu na prošli mjesec za 3 djela  odnosno 9,6%. Naknadna otkrivenost je manja u odnosu na prošli mjesec dok je povećana u odnosu na studeni 2015 g.. Tijekom  analiziranog perioda  nismo imali prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma.

Povećan     je  broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 5 prekršaja odnosno  55,5%.

Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak  da je došlo do   smanjenja      broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec i to za 17 nezgoda  odnosno 69,7%, te za 17 nezgode ili 60,7% u odnosu na isto razdoblje mjesec studeni   2015 godine.

KRIMINALITET

Tijekom  analiziranog   perioda  obrađene su     34 prijave kaznenih djela dok je u listopadu   2016 godine  obrađena 31 prijava  kaznenih djela a u studenom  2015 godine  tek 23 prijave  kaznenih djela . Sveukupno je razriješeno 41,1% kaznenih djela a   dok je u listopadu  2016 godine razriješeno 58,1% kaznenih djela a u studenom  2015 godine   39,1% djela. Sveukupno je kao izvršitelj KD  prijavljeno 14   osoba. Najčešće su prijavljivana „ kd “   teške krađe i   teška KD protiv sigurnosti prometa“.

JriM

Na području ŽP ukupno je    evidentirano   i obrađeno    14 prekršaja   a tijekom prošlog mjeseca 9 a u 11.mjesecu 2015 godine ukupno je   evidentirano   11 prekršaja. Na području  općine Orašje je evidentirano  11  prekršaja ,  na području Općine Odžak 2  dok    na području općine Domaljevac-Šamac   bilo 1 narušavanje JRiM    .

SIGURNOST JAVNOG PROMETA

Kada je riječ o  broju prometnih nezgoda situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja   može ocijeniti    stabilnim  iz razloga kontinuiranog      smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirana razdoblja i to za 17 nezgoda  u odnosu na listopad 2016 kao i u odnosu na studeni 2015 g  . Tijekom praćenog perioda evidentirano je  11  prometnih nezgoda a  u prošlom mjesecu  28  kao i studenom 2015 godine. U nezgodama    nemamo      smrtno stradalih , teže povrijeđenih   je 1 a 3 osobe  su   lakše ozlijeđene. Tijekom listopada 2016 godine nismo imali  smrtno stradalih, 2 osobe  su   teže povrijeđene  a 14   lakše . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja  njih 8 ,na području Odžaka  su   se dogodile   3 dok     se na području Općine Domaljevac-Šamac   nije  dogodila   niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda  ukupno je kontrolirano 3098 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3387  vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkriveno je    874 prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,   od čega 234 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 635 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno    189 prekršaja na   području  Općine Domaljevac-Šamac  njih   51. Iz prometa  je isključeno  27 vozača   i 8 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni  na magistralnoj cesti njih 518 u prošlom mjesecu njih  414.

    ZAKONITOST U RADU

          Tijekom studenog 2016 godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a je zaprimila  1 predstavku na postupanje službenika MUP-a  a u  studenom  2015 g  3 predstavke . Rad po predstavci je okončan rezultatom bez dovoljno dokaza .

 

ZAKLJUČAK

 

Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za studeni 2016 godine „zadovoljavajuće“.

                                                                           GLASNOGOVORNIK

___________________

Josip  Dominković                                                                                                                                                                                    Samostalni inspektor policije

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password