spot_img
19.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiViše od 3.000 vjernika na 12. Hodočašću selima župe Tolisa

Više od 3.000 vjernika na 12. Hodočašću selima župe Tolisa

Više od tri tisuće vjernika posavskoga kraja, sudjelovalo je sinoć na tradicionalnom 12. Hodočašću selima župe Tolisa. Procesija sa Gospinim kipom kroz pet sela toliške župe, tradicija je kojom vjernički puk toliškog kraja započinje svoju pripravu i duhovnu obnovu za proslavu patrona župe Uznesenja blažene Djevice Marije. Prolazeći kroz sela, vjernici su molitvom i pjesmom slavili Boga i nebesku Majku Mariju, te molili blagoslov za sebe, obitelji i prijatelje.

Molitvena riječ i pjesme posvećene majci Mariji iz usta svih hodočasnika, odzvanjale su posavskom ravnicom, a broj sudionika procesije od postaje do postaje je rastao. Na čelu procesije nošen je procesionalni križ, zatim barjak s Gospinim likom, (ručni rad jedne od posavskih baka, star više od stotinu godina), a nakon toga i Gospin kip iz 1827. godine, uz kojeg su ponosno koračali članice i članovi Zbora Adoro, njih 27.

Na putu dugom blizu 20 km, pješačenje je trajalo nešto više od pet sati, da bi u ponoćnim satima hodočasnici stigli pred crkvu na Raščici i na svetoj misi polnoćki pod svjetlima zvjezdanoga neba, ispod zvonika crkve Uznesenja Marijina, iskazali iskrenu zahvalu Gospi. Svetu misu je predvodio i propovijedao fra Zvonko Benković, voditelj ovoga hodočašća, koji je skupa s gvardijanom fra Mariom Jurićem, braćom svećenicima, časnim sestrama i vjernicima cijelim putem molio, a na dolasku u Kostrč obavio i blagoslov zvona u kapeli svetog Ante.

Ovogodišnje hodočašće okupilo je najveći broj vjernika, a nogu uz nogu koračali su i mladi i stari, svi sa istom nakanom da iskažu ljubav, zahvalnost i dobrotu Gospi. Zanimljivo je kako smo u mnoštvu vjernika zamijetili i šestomjesečnu bebu Annu Božić, koju je mama Monika tiskala u kolicima, a na prošlogodišnjem hodočašću, kao trudnica nosila u utrobi. Najstariji u hodočasničkoj koloni bio je 80-godišnji Marijan Mišković iz Kostrča, uz kojeg je s puno volje i htijenja koračala i supruga Ruža.

-„Danas je velik i poseban dan za našu župu. Danas se okupljamo ispred župne crkve kako bismo kao zajednica vjernika molitvom i pjesmom slavili Boga. Danas blagoslov i molitvu širimo našim selima svakim korakom i riječju. Neka lijepa molitvena riječ iz usta svih hodočasnika ostane na pragovima svih domova, nek se Božja milost poput rose spusti na naše obitelji. Danas također pokazujemo naše zajedništvo u vjeri u koju smo krštenjem pripojeni. Bližimo se proslavi patrona naše župe Velike Gospe! Neka današnje hodočašće uistinu bude naša priprava za patron i našu duhovnu obnovu. „Bog u ove dane spaja obitelji razasute po inozemstvu i spaja nas vjernike koji smo početke svoje vjere započeli upravo u ovoj župi. Neka naše molitvene nakane budu i za obnovu vjere i kršćanskih vrednota u našoj župnoj zajednici! Velika Gospo, moli za nas“!, stoji u poruci na FB stranici Samostana Tolisa.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više