spot_img
22 C
Orašje
spot_img
Naslovnicavijesti„Večeri Matice hrvatske u Orašju“

„Večeri Matice hrvatske u Orašju“

Matica hrvatska kroz cijelu godinu obilježava veliki jubilej 180 godina postojanja, a brojni sadržaji organizirani su u središnjici i po ograncima. Ogranak Matice hrvatske u Orašju tim povodom je organizirao dvodnevnu manifestaciju „Večeri Matice hrvatske u Orašju“ na kojoj je o povijesti najstarije kulturne ustanove u Hrvata, koja kontinuirano čuva i razvija hrvatsku kulturu, govorio dopredsjednik Damir Zorić, te istaknuo kako Matica u BiH ima 16 ogranaka, a jedan od najaktivnijih je Ogranak u Orašju. U nazočnosti brojnih štovatelja kulture i pisane riječi, prikazan je i kratki film o povijesti i najznačajnijim osobama Matice hrvatske koja je postavila temelje za suvremenu hrvatsku naciju, te je ova obljetnica od iznimne važnosti za sve Hrvate. 

U ime glavnog sponzora  manifestacije, Vlade ŽP, prigodne riječi i čestitku Matici, uputio je predsjednik Đuro Topić i zahvalio Matici hrvatskoj na svemu što je u proteklih 180 godina radila na poljima znanosti, kulture, književnosti i očuvanja povijesnog naslijeđa  i svega drugog što se pozitivno odrazilo na život Hrvata u Posavini. Topić je također zahvalio na ukazanom povjerenju da Vlada ŽP bude pokrovitelj ove manifestacije.     

Ogranak Matice hrvatske Orašje, je objavivši izabrana epska djela fra Martina Nedića, dostojno obilježio 180. godina postojanja kulturne ustanove Matice Hrvatske, ali je kulturnu javnost također obogatio važnim izdavačkim pothvatom. Promocijom knjige „Izabrana epska djela“, koju je za ovu prigodu priredio prof. Mato Nedić, omogućit će se, ne samo znanstveno preispitivanje kvalitete i značaja epskih djela fra Martina, nego i njihovo približavanje suvremenim čitateljima, kazao je uz ostalo prof. Mato Nedić na završetku manifestacije „Večeri Matice hrvatske u Orašju“.  Istu večer fra Luka Marković je govorio o povijesti Matice Hrvatske, te odnosima islama i katoličanstva u Europi, pa i u BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više