spot_img
14.6 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUzorkovanje i agrokemijska analiza tla

Uzorkovanje i agrokemijska analiza tla

Sukladno godišnjem planu rada za tekuću 2022. godinu u okviru Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva djelatnici Sektora poljoprivrede su zajedno sa kolegama Agronomskog i prehrambeno – tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru tijekom listopada izvršili uzorkovanje tla na površinama na kojima se proizvode ratarske kulture na području Županije Posavske. Po završenom ispitivanju uzoraka, Agronomski i prehrambeno – tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru dostaviti će izvješća o ispitivanju tla s preporukom za gnojidbu za kulture koje će poljoprivredni proizvođači zasijati.

Svaki usjev iznese dio hraniva iz tla, koje je neophodno nadoknaditi gnojidbom iduće godine gnojidbom. Uzimanje uzoraka tla vršilo se nakon žetve (skidanja usjeva), a prije bilo kakvih drugih zahvata na parceli (gnojidbe). Sa parcela su se uzimali prosječni (reprezentativni) uzorci na dubini 30 cm. Metoda kojom su se uzimali uzorci je po shemi cik-cak linije. Svaki uzorak je označen na vrećici, te je za svaki uzorak ispunjen zapisnik. Zapisnik sadrži broj uzorka, ime parcele, vlasnika parcele, dubinu uzimanja uzorka, predkulturu, planiranu kulturu.

U gnojidbi nije dobro ni da imamo premalo, ali ni previše hraniva, zato što ono izaziva blokadu, posebno mikroelemenata koji su izuzetno važni za rast i razvoj biljaka. Analiza tla se višestruko isplati, zato što se pravilnom primjenom gnojiva mogu postići nočvane uštede, povećanje prinosa, a samim time i veća dobit.

Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati.

 

spot_img

najnoviji članci

istražiti više