spot_img
35.7 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiUtjecaj visokih temperatura na goveda

Utjecaj visokih temperatura na goveda

Svjedoci smo nedavnih iznadprosječnih temperatura za ovo doba godine. Čak i u periodima između oborina, dolazilo je povećanja temperatura zraka i unatoč svježijim noćima, tijekom dana je prevladavala velika sparina. Takve temperature su alarm za sve poljoprivredne proizvođače, pa tako i farmere, koji na svojim gospodarstvima imaju mliječna grla.

Temperature zraka će uskoro dostizati preko 30˚C i to dan za danom, a takve temperature mogu predstavljati veliki toplotni stres za goveda. Uslijed takvih temperatura, goveda slabije jedu, pojačana je potreba za pitkom vodom, goveda pojačano sline, ubrzano dišu i dolazi do promjena u ponašanju. Kod mliječnih goveda, dolazi do opadanja proizvodnosti, a proizvodnost može biti još niža i uslijed neadekvatnih uvjeta u objektima gdje su muzna grla smještena. Kako bi se izbjegli ovakvi stresovi po goveda, potrebno im je omogućiti stalan pristup svježoj vodi, rashlađivati objekte i same životinje, ali pri tome paziti da se ne stvara propuh u objektu. Ishrana mora biti dobro izbalansirana, lako varljiva i sočna, a obroci raspoređeni u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U svakom slučaju, ukoliko se primijete simptomi toplotnog stresa, potrebno je kontaktirati veterinara i konstantno pratiti stanje goveda.

Za sve upite savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i u Odžaku.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske

spot_img

najnoviji članci

istražiti više