Usvajanjem Deklaracije završena Paneuropska konferencija u Orašju

Usvajanjem teksta Paneuropske deklaracije završen je službeni dio konferencije “Evropski proces proširenja prekogranična suradnja kao instrument evropskih integracija” koja je održana u Orašju. Drugog dana konferencije u panelima su govorili mnogi istaknuti govornici iz Europske unije i zemalja regije.

Mile Lasić, član Nadzornog odbora Paneuropske unije BiH, istaknuo je kako su zemlje Balkana često percipirane kao neostvareni eksperiment na krajnjim granicama velikih imperija. – „Neophodno je održavanje ne samo konstruktivnih pregovora između Europske Unije i BiH, već i kritički orijentiranih razgovora unutar same BiH koji će potpomoći boljem razumijevanju potreba šire zajednice BiH, te njezine kompleksnosti. U BiH se ne smiju ponoviti pogreške iz povijesti i nikako nije dobro nametanje teme Bosne i Hercegovine samo kao građanske države, već se moraju uvažavati i kolektivna prava“, kazao je Lasić.

Potpredsjednik Međunarodne paneuropske i predsjednik Hrvatske paneurope Mislav Ježić istaknuo je kako je upravo BiH ostala kulturno najraznovrsnija zemlja Jugoistočne Europe što je ujedno njezin najveći doprinos Europskoj Uniji. -„Složenost veličine sustava koji EU predstavlja, može zaprijetiti stabilnosti Unije udaljavanjem njezinih građana od tog projekta i izražavanjem njihova nepovjerenja prema procesu proširenja. Zato se, citirajući papu Franju, trebamo vratiti idejama osnivača Europske unije“, kazao je Ježić.

Šef ureda Vijeća Europe u Sarajevu Dragoslav Štefanek kazao je da danas mnogi ne vide europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. -„Ipak treba biti optimist. Jer nitko se nije nadao recimo 1997. godine da će moja zemlja Slovačka ući u Europsku uniju, a ušli smo 2004. godine.  Zato ustrajte na svom putu ka EU“, kazao Štefanek.

Bernd Posselt, predsjednik Paneuropske unije Njemačke kazao je da se nikako ne smije dozvoliti promjena granica na Jugoistoku Europu. -„To može dovesti do primjerice nove podjele u BiH ili pak može dovesti u pitanje granice drugih europskih zemalja. Umjesto mijenjanja granica treba integrirati sve zemlje jugoistoka Europe u EU“, kazao je Posselt i dodao kako su najnovija istraživanja pokazala da odnos građana Europske unije prema Europskoj uniji nikada nije bio bolji još o 1983. godine. „U Njemačkoj, recimo više od 70 posto stanovnika Europsku uniju vidi pozitivno, a ono što mi moramo raditi je boriti se protiv nacionalizma koji je zapravo kolektivni egoizam, a egoizam je najgora ljudska osobina“, zaključio je Posselt.

Međunarodna konferencija realizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Posavskog kantona i Općine Orašje, a partneri su Zaklada Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak”,Zaklada Robert Schuman, Zajednička komisija za europske integracije BiH, Ured predsjednika Federacija BiH Marinka Čavare. Ova je konferencija i dio međunarodnog projekta „Joint Citizens’ Forces – Common European Future“, koji je sufinancirala Europska unija iz projekta „The Europe for Citizens Programme“, a pod pokroviteljstvom predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

U tekstu završne Deklaracije, koja će biti upućena predstavnicima vlasti u BiH, ali i predstavnicima institucija Evropske unije, stoji: Mi, predstavnici Paneuropske unije BiH, uz podršku paneuropskih organizacija iz Austrije, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Njemačke i Slovenije, na Međunarodnoj paneuropskoj konferenciji „Evropski proces proširenja – Prekogranična suradnja kao instrument europskih integracija“ koja je održana u Orašju od 25.-27. svibnja 2018. usvojili smo slijedeću DEKLARACIJU:

1.Bosna i Hercegovina je, neosporno, dio Evrope i njena europska perspektiva nema pozitivnu alternativu. Pozdravljamo što je BiH predala odgovore na Upitnik Europske komisije što je veliki korak ka dobivanju kandidacijskog statusa zemlje za članstvo u EU. Apeliramo da se zadrži postojeći momentum u procesu integracija kako bi se dali kvalitetni odgovori na dodatna pitanja Europske komisije koja će uslijediti.

2.Evropska perspektiva Jugoistočne Europe još jednom je potvrđena na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji (Bugarska) što je ohrabrujuća poruka i za BiH. Apeliramo bosanskohercegovačkim političarima da još jače nastave sa reformskim procesima u zemlji. Također, apeliramo na institucije Europske unije da se aktivnije uključe u provođenje reformskih procesa na najvišem nivou neophodnih za EU integracije da bi se brže ostvarilo proširenje EU i BiH postala njena članica.

3.Paneuropska unija poziva sve proeuropske snage u BiH da se snažnije uključe u procese europskih integracija BiH. Isto tako, apeliramo proeuropskim političarima da se nakon općih izbora formira široka koalicija za europsku, pravnu i demokratsku BiH.

4.Paneuropska unija predlaže institucijama Europske unije formiranje zajedničkog tijela između EU i zemalja Zapadnog Balkana na kojem bi se raspravljalo ne samo o proširenju, već i o drugim temama, uključujući i geopolitičke.

5.Prekogranična suradnja između država Jugoistočne Evrope ima veliku ulogu u razvijanju procesa evropskih integracija i doprinosi izgradnji mira i dobrih međudržavnih odnosa. U daljem procesu integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a osobito tijekom pregovora o otvorenim poglavljima, BiH bi trebala uložiti dodatne napore u nove projekte prekogranične suradnje u oblasti privrednog razvoja, razvoja infrastrukture i ekologije.

6.Apeliramo na sve zemlje Jugoistočne Europe da prošire aktivnosti u oblasti prekogranične suradnje kako bi se što uspješnije odvijao i završio proces integracija  zemalja Jugoistočne Europe pojedinačno u EU, priopćeno je iz Paneuropske unije BiH.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password