Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH

Promocije književnih djela u Posavini uvijek su popraćene s velikim zanimanjem i pozornošću javnosti, a da predstavljanje knjige može biti više od jednog kulturnog događaja, potvrdila je promocija najnovije knjige „Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH“ autora Mate Tadića. Ovo je deseto djelo u zadnjih sedam godina  poznatog ustavno-pravnog eksperta, aktualnog suca Ustavnog suda BiH koji je napisao knjigu, lako razumljivu i običnom čovjeku izvan političkih zbivanja. Promocija je održana u oraškom novootvorenom hotelu Navis u sklopu programa obilježavanja Dana općine Orašje, a uvodne riječi o autori i njegovoj knjizi dao je načelnik općine Đuro Topić.

Hrvatima nametnuti zakoni

U knjizi je jasno i detaljno prikazano stalno slabljenje ustavno-pravnog položaja Hrvata u BiH, zahvaljujući, navodi autor, prije svega nametnutim zakonima, uredbama, amandmanima i dekretima od strane međunarodne zajednica i ponajviše visokih predstavnika.

– Za pisanje ove knjige motivirale su me prije svega česte promjene Ustava FBiH, kojih je bilo u 109 amandmana do konca 2008.godine,zatim tvrdnje da Hrvati ne znaju što hoće i tvrdnje da smo se za svoju poziciju trebali izboriti Washingtonskim i Daytonskim sporazumom. Došao sam do zaključka da su oni najvećim dijelom, njih 90% bili negativni po Hrvate, njihov status u FBiH, a posredno i u BiH. ističe Tadić i dodaje;- Smatram da je rješenje koje je bilo dogovoreno i potpisano Washingtonskim sporazumom, u najvećem dijelu zadovoljavalo interese Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda. Inzistirali smo na ravnopravnosti i decentralizaciji što je bilo dogovoreno Washingtonskim sporazumom. Nažalost, kroz protekle 22 godine značajno se odstupilo od navedenog sporazuma i upravo ova knjiga ima zadaću da kroz analizu ukaže koliko se odstupilo i što smo dobili tim silnim amandmanima i promjenama. Knjigom se želi pokazati nevjerodostojnost međunarodne zajednice u pogledu statusa Hrvata kao i nekim nametnutim pravnim rješenjima u BiH. Cilj ove knjige je da potakne, prije svega političke predstavnike Hrvata, da se bore za povratak na izvorni sporazum  iz Washingtona kojeg smo potpisali 1994.godine.

Novi demografski podaci

Mato Tadić je objasnio da se ova knjiga razlikuje od prethodne koju je napisao prije tri godine, prije svega u demografskim podacima koje je dao odmah na početku. Iznio je podatke kretanja stanovništva od dolaska Turaka 1463.godine, sve do zadnjeg popisa 2013.godine. Zatim u knjizi su neke nove analize dokumenata koji su korišteni u Federaciji i u BiH, te u Daytonu i Washingtonu. U knjizi su također neka dokumenta koja se prvi put iznose u javnost, kao recimo strategija razgovora u Daytonu koja je sačinjena u Sarajevu, a koje se na žalost nisu do kraja pridržavali. Kao čovjek iz Posavine, Tadić je potanko analizirao gubitak Bosanske Posavine na štetu Hrvata i kroz dvije mape pokazao kako je u prvoj Vashingtonskim sporazumom bilo dogovoreno i što je sve ulazilo u Federaciju.

Promocija uz Dan općine

-Hrvati bi najvećim dijelom bili zadovoljni, jer je to podrazumijevalo cijele općine Derventa, Brod, Šamac, Odžak, Orašje, zatim dijelove Doboja, Modriče itd. Smatrao sam da je tako ostalo Hrvati bi imali priliku da se vrate, jer najveći dio njih je bio preko Save, tu im je blizu, mogli bi se vratiti i obnoviti svoje domove, poljoprivredna gazdinstva i tvornice. Na žalost, od tog se odstupilo i u drugoj mapi sam pokazao da su Daytonskim sporazumom ostala samo dva džepa s vrlo malim teritorijem i međusobno nepovezanim što otežava razvoj i međusobno funkcioniranje između jednog i drugog dijela ŽP, tj. Orašja i Odžaka. To su velike nepravde koje su učinjene prema Hrvatima, istina, treba kazati da su i Bošnjaci izgubili istočni dio BiH, ali ja se ovdje bavim problematikom Hrvata, naglasio je autor Mato Tadić na predstavljanju svoje knjige u Orašju, te dodao;- Drago mi je da je promocija knjige na jedan lijep način obogatila obilježavanje rođendana općine Orašje i zahvalan sam načelniku Đuri Topiću koji je promociju knjige uvrstio u program proslave. Smatram da je to lijepo i korisno za općinu Orašje da se proslava obogaćuje raznim događanjima i susretima.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password