Uskrsni blagdani u ŽP protekli dostojanstveno i mirno

Iza nas su Uskrsni blagdani koji su na području Županije Posavske protekli u istinskom blagdanskom i duhovnom ozračju, uz tradicionalne Uskrsne običaje. Za proslavu Uskrsa vjernici su se pripremali kroz korizmeno vrijeme, te Veliko trodnevlje, a u subotu navečer služene su i svečane mise bdijenja. Crkve su bile ispunjene, pjevalo se i slavilo Kristovo uskrsnuće i pobjeda života nad smrću. Svečano i dostojanstveno bilo je i na Uskrs, kao i Uskrsni ponedjeljak. I ove godine njegovala se tradicija natjecanja u tucanju uskrsnim  jajima, a kod crkve na Raščici, nakon jučerašnje mise u 10 sati, birala se najljepša pisanica, dok su djeca tražila jaja i slatkiše. Također je obavljen i blagoslov narodnih nošnji, koje će njihovi vlasnici ponosno nositi tijekom ove godine .Blagdani su u ŽP, s aspekta sigurnosti, protekli prilično mirno. Jedna je osoba u Baziku lišena slobode zbog narušavanja javnoga reda i mira u obitelji,pod utjecajem alkohola, a u Domaljevcu se dogodila prometna nezgoda, u kojoj je vozač motocikla teže, a suvozač lakše ozlijeđen, uz mogućnost prelaska ozljeda u teže. Noć iza nas, odn. protekla 24 sata protekla su apsolutno mirno,  priopćeno je iz UP MUP-a ŽP.

Nakon proslave Uskrsnih blagdana, danas je u ŽP prvi radni dan ovoga tjedna, a od jutros su se i učenici i djelatnici u prosvjeti vratili u svoje školske klupe, kao i mališani DV “Pčelica” Orašje.

Ovih su dana na GP Orašje- Županja zabilježene velike gužve i periodična čekanja. Ulazilo se i izlazilo u nekoliko prometnih traka, a zbog povratka u zemlje u kojima su naši građani  na privremenom radu, jučer je bila gužva tijekom cijeloga dana. Nije bilo većih nervoza, jer su se putnici pripremili i već su navikli na ovakve situacije, a nije bilo ni problema ovih dana u odvijanju prometa na ovom graničnom prijelazu. Od jutros je pojačana frekvencija teretnih motornih vozila a kolona na izlazu iz BIH je oko 2 kilometra.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password