Udruga “Žene Orašja” ugostila 630 žena iz 14 gradova Sjeveroistočne Bosne

„Orašje je prelijepo mjesto, al ima najbolje žene“, jedan je od komentara sa subotnjeg druženja žena sjeveroistočne Bosne, održanog prošle subote 26. 11. u Orašju. Skup je, nakon 2012.g. ponovno organizirala Udruga žena „ Žene Orašja“, a zahvaljujući svojoj srdačnosti i gostoprimstvu oraške su žene ovoga puta uspjele ugostiti čak 630 žena iz 14 gradova i mjesta iz BiH. One su različitih profesija i zvanja, raznih dobnih skupina, svaka sa svojim problemima i potrebama, no svima je zajednička crta – druženje i prijateljstvo, koje njeguju još od  2002.godine, kada je započeo prvi takav susret iz Tuzle.

„.Ovo je bilo iznad svih naših očekivanja, a atmosfera je bila i više nego odlična Prezadovoljne smo ovolikim odzivom žena i raspoloženjem koje su žene donijele sa sobom, najprije zbog zadovoljstva koje su naše gošće iskazale po pitanju organizacije i dočeka u gradu na Savi“, kazala je predsjednica udruge „Žene Orašja“ Rizama Tukulj. Zahvalila je svim ženama na odzivu kao i Općini Orašje i Vladi ŽP koji podržavaju ovaj njihov projekt.

Mejra Hujdurović iz Aktiva žena Banovići, ponovno je sa svojim članicama, stigla u Orašje, jer kaže ovakva druženja bez obzira gdje se održavaju, ne propušta. Banovićko udruženje ima 120 članica, i vrlo su aktivne kako na ovom tako i na drugim planovima, a četiri puta su odnijele pobjedu na natjecanju Bosanska sofra na Lukavačkom sajmu, na što su iznimno ponosne.

Svako tromjesečno druženje žena SI Bosne prate i članice Društva penzionerki iz Brčkog, Mina Džafić, skupa sa svojim kolegicama, po drugi je puta stigla na oraški susret. „Predivno je u Orašju, od domaćina, do kompletne organizacije, sve je zaista super i drago nam je što smo ponovno ovdje, iako i mimo ovih susreta često dođemo u susjedsko Orašje“, kazala je Džafić. Njego društvo također ima oko 120 aktivnih članica, koje osim druženja s drugim gradovima i sredinama imaju i svoja redovita mjesečna druženja u Brčkom.

Zlata Rekić, predsjednica Aktiva žena penzionerki iz Tuzle kaže kako su upravo one započele ovu „gužvu“ 2002.g. s ciljem da se žene što više zbliže sa svim svojim problemima i svim lijepim željama koje žena zna i umije jedna drugoj prenijeti. „Ovo što mi činimo ovo je lijek za žene i sve ono što pružimo jedna drugoj daje nam energiju i snagu za ići dalje kroz život i nositi se sa svim poteškoćama i problemima koje nosi svakodnevica“ kazala je gđa Rekić. Ponosna je, naglašava, i na program koji njihova udruga provodi s ranjivim skupinama koje su na marginama društva – hendikepirana djeca i socijalno ugroženi građani.

Tijekom oraškoga druženja žene su nosile narančastu vrpcu u znak potpore kampanji protiv nasilja nad ženama i nasilja nad djecom, a također su sudjelovale i u prikupljanju novčanih donacija za pomoć u liječenju teško oboljelog pacijenta iz Orašja koji mora na operativni zahvat u Tursku. Novi susret planiran je za tri mjeseca u Gradačcu.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password