Udruga žena oboljelih od raka dojke “Narcisa” ŽP proslavila 8. rođendan

Prošlo je osam godina od kako se nekolicina žena u Orašju, na čelu s aktualnom predsjednicom Valentinom Halilović organizirale i osnovale Udrugu žena oboljelih od raka dojke „Narcisa“ Orašje, koja je kasnije svoje djelovanje proširila i na druge dvije općine u ŽP. Od osnutka do danas prvi i osnovni cilj je pomoći ženama koje su se suočile s ovom opakom bolešću, ali i prevencija i podizanje svijesti javnosti o važnosti redovitih pregleda i ranog otkrivanja bolesti. Žene su javno progovorile o svojoj bolesti, o svojim problemima s kojima se suočavaju, o svojim strahovima, ali i optimizmu i vjeri u život, u  čemu su veliku potporu, uz svoje obitelji, dobile i u udruzi. Naše heroine 8. rođendan svoje druge obitelji, skupa sa svojim potporama, proslavile su u petak 9. prosinca na tradicionalnom rođendanskom slavlju, u Orašju. Uz rođendanske torte, i prigodne darove, koje je Narcisa uručila osobama koje pomažu i prate njihov rad, rođendansko slavlje proteklo je uz pjesmu, ples i pozitivnu energiju, koju uostalom „narcise“ i pronose svih ovih osam godina.

Iako su bile u slavljeničkom raspoloženju nekoliko članica udruge, i njihova potpora, nisu „bježale“ ni ovoga puta od mikrofona. Hrabro su i ovoga puta progovorile o svojoj bolesti. Od 2014.godine 38-godišnja Jasmina Omičević iz Odžaka bori se sa bolešću i dalje je pod kemoterapijama. Iako je stanje neizvjesno Jasmina je skupa sa svojim prijateljicama sudjelovala na proslavi 8. obljetnice Udruge Narcisa. “Bez obzira na sve, idemo dalje i slavimo novi život. U udruzi sam od početka kad su me članice udruge posjetile, podigle na noge i dale mi novu snagu. Tada sam uvidjela da je to za mene novi početak života. Potpora obitelji i okoline je iznimno velika i jako važna. Potrebna je svima nama, ali s druge strane ne želimo da nas netko sažalijeva. Ovakva okupljanja su dobro došla svima nama, osobito kroz izvrsnu suradnju s Narcisama iz Orašja. U Odžaku smo dobro prepoznate i podigle smo svijest i kod ostalih žena da se trebaju kontrolirati i da bolest nije kraj života“, poručila je Jasmina Omičević.

Anđelka Arlović iz O.Luke također redovito sudjeluje na svim događajima koje udruga organizira, a rođendanska slavlja ne propušta. Anđelka je članica Narcise od samog osnutka. „Operirana sam prije 11 godina u svojoj 28 godini i Udruga mi puno znači. Poručila bih ženama da bolest nije kraj života. Imamo potporu i od viših razina vlasti. Večeras se osjećam sretno i nama bolesnima je svaki dan kao godina i zato trebamo slaviti“, kazala je Anđelka Arlović.

Ana Božanović iz Domaljevca je 2012.godine oboljela, a kad su joj rekli za dijagnozu kaže, bilo je jako teško i bolno. „Kad sam se uključila u Udrugu, ništa nisam znala o bolesti i potpora članica mi je puno značila. Ženama koje strahuju i nisu svjesne opasnosti savjetujem da se obvezno javljaju liječniku na preglede i da posjećuju edukativna predavanja“, poručila je Ana Božanović.

Uz njih su i kad su tužne i plaču, kad strahuju ali i kad se vesele- liječnice Doma zdravlja Orašje i Županijske bolnice Orašje. Ravnateljica DZ Orašje  dr Ljiljana Leovac,  narcise prati od samog početka,

„Pomažem u svakom trenutku jer sam njihova liječnica i prijateljica. Kroz proteklih osam godina ove žene su dosta truda uložile u educiranje i da bi naučile puno toga, a najvažnije je što su naučile što je prevencija bolesti i samopregled, kako treba ići na redovite preglede i da to svoje znanje prenose na prijateljice i poznanice. Ovdje nisu samo oboljele žene, nego i njihovi simpatizeri koji prate udrugu i ovakav rad udruge Narcisa je za svaku pohvalu. Ovako veliki broj žena koje su prebrodile svoju tešku bolest pokazuje koliko je značajno na vrijeme otići liječniku, čemu su doprinijele i edukacije koje smo imali u svim sredinama. Na predavanjima su dvorane bile prepune i vidim da su zainteresirane i došlo je vrijeme kada one preuzimaju inicijativu. Ovakva druženja su prekrasna, puna ljubavi, jedna vrsta potpore i to je zajednička snaga kojom se skupa bore“, naglasila je dr Leovac.

Dr.Biljana Marković specijalistica psihijatrije u Županijskoj bolnici Orašje izvjesno vrijeme prati ove žene i u ženskom, ljudskom i stručnom pogledu im je značajna potpora. „Godinu dana sam uključena u rad s njima s namjerom da im pomognem, ohrabrim i naučim ih nečemu, ali ispostavilo se da su one jake žene i da sam od njih naučila više lekcija o životu. Drago mi je da se drže zajedno, jer psihološki moment je važan za žene kad se suoče s bolešću. Potpora je najvažnija kad pacijentica treba saznati za svoju malignu bolest i dijagnozu. Tada je potreban veći tim ljudi, psiholog, psihijatar i socijali radnik koji bi radili s oboljelim ženama“, rekla je dr.Biljana Marković.

Na rođendansko slavlje Narcisa-e i ove je godine došao Berislav Živković, tajnik u Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne politike ŽP, rado viđeno lice za kojega u udruzi kažu da je njihov veliki prijatelj i potpora. „Drago mi je da smo i večeras skupa i već dugi niz godina Narcisa okuplja svoje članstvo u namjeri da ostvare prava koja su od životne važnosti za one koje se nose s teškim oboljenjima. Pored toga što su naznačile da smo prijatelji dužnost je svih javnih službenika da se stave u funkciju javnog interesa i ono što je očekivanje javnosti da se na najbrži i najefikasniji način stave u potrebe onih o čijem statusu i pravima javne institucije trebaju voditi računa. Ovo je dobra inicijativa koja je krenula od ove udruge, koja na vrlo konkretan način prezentira potrebu za onim pravima i nudi rješenja onih problema koje ove osobe imaju u svakodnevnom životu. To uvelike olakšava osobama na javnim dužnostima da prilagođavaju donošenje odluka i rokove donošenja odluka i prilagodbu određenih prava, potrebama onih osoba koje su okupljene oko ovakve udruge i koje najbolje znaju što njima treba. Jedan od iskoraka u sferi realizacije onih  prava koje su članice udruge tražile  tiču se ortopedskih pomagala, koja su vrlo važna za liječenje i postoperativni oporavak. Zavod zdravstvenog osiguranja ŽP će u narednom periodu iskoračiti prema ovim osobama s još nekim inicijativama koja se tiču snošenja troškova putovanja na dijagnostičke postupke, na onkološke preglede, na operativne zahvate i postoperativna liječenja, koja bi u velikoj mjeri trebala olakšati  financijski one njihove svakodnevne izdatke koje imaju, jer pored brige o ostatku zdravlja i nošenje s teškim bolestima, te osobe ne trebaju biti opterećene financijskim troškovima koje sustav zdravstvenog osiguranja treba u većoj mjeri, ako ne u cijelosti preuzeti na sebe“, naglasio je Živković. .

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password