Učenici OŠ A.G.Matoša Vidovice pobjednici županijskog natjecanja u šahu

Ekipno 19. po redu prvenstvo učenika osnovnih škola ŽP u šahu  danas je održano u OŠ Antuna Gustava Matoša u Vidovicama. Nastupili su učenici svih sedam osnovnih škola na području ŽP. Najviše uspjeha imala je škola iz Vidovica koja u svojim redovima ima dvostruku državnu prvakinju i dva aktualna prvaka Herceg Bosne.

Učenici OŠ A.G.Matoša Vidovice osvojili su 18,5 bodova. Drugo mjesto osvojila je OŠ fra Ilije Starčevića, Tolisa sa 14,5 bodova, a treća je bila OŠ Stjepana Radića, Bok sa 13 osvojenih bodova. Slijede OŠ Orašje 12,5 bodova, OŠ Vladimira Nazora, Odžak 11,5 OŠ Braće Radića, Domaljevac 10, i OŠ Ruđera Boškovića, D.Mahala sa 4 boda. Najuspješniji učenici po pločama na 19. Županijskom natjecanju u šahu su: Mikić Ivana (100%), učenica OŠ Antuna Gustava Matoša-Vidovice, drugi je Živković Ivan (83,3%), OŠ Orašje, koliko ima i Piljić Mijo iz OŠ Braće Radića-Domaljevac.  Četvrti je Pejić Mario učenik  OŠ Stjepana Radića-Bok.

Igralo se po Bergerovom sustavu, 7 kola, a tempo igre 10 minuta + 5 sekundi. Svaka ekipa škole nastupila je na četiri šahovske ploče od kojih je na jednoj ploči morala biti djevojčica. Natjecanje je sudio državni šahovski sudac Vjekoslav Živković. –„Na ovogodišnjem prvenstvu sudjelovali su igrači i igračice koji su bili državni prvaci Bosne i Hercegovine, sudionici europskih i svjetskih prvenstava, tako da je kvaliteta jako velika. Prošle godine je Tolisa bila uvjerljivo zadnja, ove godine oni imaju 7,5 od 8 bodova, znači ako se radi i ako se želi onda se i ima uspjeha. Sve škole imaju sekciju šaha, trenutno je oko 100 djece u sekcijama. Najbolji su zastupali svoje škole, svaka škola imala je pravo na 6 učenika, s tim što je po četvero nastupalo, a 2 rezerve mogle su ući po potrebi. Najbolji učenici će ići na pojedinačno državno prvenstvo BiH, a od nekih očekujem prvo mjesto i na državnom prvenstvu“, rekao je državni sudac Vjekoslav Živković.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password