U župi UBDM uTolisi održano 8. zavjetno hodočašće Velikoj Gospi s više od 3000 vjernika

U predvečerje blagdana Velike Gospe i proslave Patrona župe UBDM Tolisa, održano je Osmo zavjetno hodočašće selima župe Tolisa. Nakon što je voditelj i organizator hodočašća fra Zvonko Benković pozdravio okupljene vjernike i udijelio im hodočasnički blagoslov, zamolio je sve prisutne da u svojim molitvama ne zaborave one koji su ostali u svojim domovima zbog bolesti i teških muka, a osobito za one koji su zaboravili moliti. U svome nagovoru potaknuo je vjernike da promisle zbog čega su došli u crkvu, te naglasio kako je zagovorna molitva uvijek dobra i daje snagu svima koji su u potrebi, a osobito kad svoje molbe upućujemo Blaženoj Djevici Mariji da nam isprosi milost kod svoga Sina.

Velika procesija krenula je ispred samostanske crkve uz zvuke zvona i pjesmu „Faljen Isus Marijo“ i na putu dugom 18.750 metara vjernici su pohodili kapele u Matićima, Kostrču, Ugljari, D. Mahali i Tolisi. Na čelu procesije bio je procesionalni križ, zatim barjak s Gospinim likom, ručni rad jedne od posavskih baka, na kojem je ispisano „Velika Gospo moli se za nas“, a nakon toga nošen je Gospin kip iz 1827. godine. Kolica s Gospinim kipom tiskalo je 13 humanista, dragovoljnih darivatelja krvi iz  župe Tolisa koji su ukupno 827 puta darivali najdragocjeniju tečnost za spas ljudskih života. Na samom hodočašću, ističu u župi Tolisa, sudjelovalo je više od tri i pol tisuće vjernika koji su s molitvom i pjesmom na usnama pješačili cijelim putem, a rame uz rame s mladima hodočastila je i nekolicina 70-godišnjih žena i muškaraca.

Nešto više od pet sati hoda bilo je ispunjeno molitvom, pjesmama, tišinom, ljubavlju, dobrotom, zajedništvom, darivanjem, zahvalama, žrtvom i blagoslovom. Mještani svih sela su pokraj zavjetnih seoskih kapela priredili okrijepu i osvježenje za sve hodočasnike, da bi procesija završila u 23,30 sati povratkom pred župnu crkvu gdje je slavljeno svečano ponoćno misno slavlje pod svjetlima zvjezdanog neba. U koncelebraciji s osam svećenika svečano misno slavlje predvodio je fra Zvonko Benković koji je govorio o motivima ovogodišnjeg hodočašća povezujući ga s slikom Gospe Toliške koju je naslikao Gabrijel Jurkić 1947. godine prema kazivanjima župljana koji su vidjeli Gospu. U prigodnoj propovijedi gvardijan fra Mario Jurić potaknuo je vjernike da promisle koliku im je milost Bog darovao, jer je za uzor dao Blaženu Djevicu Mariju. -Nadam se da će nam Bog dati snage da i sami izreknemo svoje Da Gospodinu, ukoliko želimo da Bog bude naš vođa i put u svim životnim radostima i teškoćama, naglasio je fra Mario i na koncu mise zahvalio svim župljanima župe Tolisa što su prepoznali ovo zavjetno hodočašće kao dio priprave za patron župe Veliku Gospu.

 

 

 

 

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password