U župi Tolisa sedmorica svećenika proslavili dijamantnu, zlatnu i srebrenu misu

U župi Tolisa u crkvi UBDM jučer je pod svetom misom sedam svećenika slavilo svoje jubilarne godine misništva. Najveći jubilej, dijamantnu misu za 60 godina svećenstva slavio je fra Tomislav Ćaćić iz Donje Tramošnice. Davne 1966.godine svoju mladu misu slavilo je 27 svećenika, a jučer pod svečanom misom okupilo se pet tadašnjih mladomisnika na zajedničkoj proslavi zlatne mise. Obljetnicu 50 godina ustrajna i plodna svećenstva proslavili su fra Nikola Bošnjak rođen u Grabu (D.Tramošnica), fra Josip Božić iz Sasine, fra Gabrijel Mioč iz Šuice, fra Marko Kovačić iz Podbrda i fra Augustin Tomas iz Bugojna. Dekan prečasni Marko Mikić iz Vidovica proslavio je srebreni jubilej, 25 godina svećeničke službe. -Mladim bih poručio da uče i stvaraju vrijednosti kako bi bili cijenjeni i poštovani, a roditelji trebaju davati dobar primjer i poticati djecu da idu u crkvu i vjeruju u Boga, poručio je dijamantni slavljenik 85-godišnji fra Tomislav Ćaćić. U svećeničkoj službi fra Tomislav je 25 godina bio dušobrižnik u Njemačkoj i stoga je imao svoje specijalne goste. Iz 1.200 km dalekog Frajburga Erich Schey i Agathe Wiegand došli su uveličati njegov veliki jubilej ustrajna i plodna svećenstva.

U ime župne i samostanske zajednice čestitku za jubilej misništva jubilarcima je uputio gvardijan fra Mario Jurić. Misno slavlje u prepunoj toliškoj crkvi uz još 15 subraće svećenika predvodio je jedan od slavljenika fra Gabrijel Mioč, a u misnom slavlju sudjelovali su i Provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i definitor Uprave fra Zdravko Dadić.

Propovjednik na velikoj misnoj svečanosti bio je biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski msgr. dr.Ratko Perić koji je u nadahnutoj i vrlo sadržajnoj propovijedi među ostalim kazao: -Božji zlatomisnici, vama je Bog udijelio talent života, a sa životom dar svećeničkog i redovničkog franjevačkog zvanja i dao vam službu poučavanja vjernika u sveobuhvatnim vjerskim istinama. Radujemo se vašoj 50-godišnjoj vjernosti i pravovjerju, vašoj neumornosti u teškoj, ali spasonosnoj učiteljskoj službi. Hrabro ste ustrajali gledajući nevolje odasvuda, izvana borbe, iznutra strepnje. I to ste činili 50 svećeničkih ljeta, 35 godina u bezbožnom komunizmu i 15 godina u ovom liberalnom demokratizmu, kazao je biskup Perić i dodao,- Cijelog života bili u služenju i dijeljenju Isusovih i crkvenih sakramenata. Zaslužujete ljudsku pohvalu na ustrajnosti u redovničkom i svećeničkom zvanju kroz sve zamke i vojske, maratone i izazove. Zahvalna vam je ova mjesna crkva kojoj ste u poslušnosti i poštovanju svećenički služili. Vrlo sam radostan gledajući vašu zlatomisničku sličicu na kojoj ste napisati vaš zajednički slogan „Gospodine, budi nam milosrdan“!

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password