U ŽP nova školska godina počinje 7.rujna

U osnovnim i srednjim školama u ŽP, nova školska 2020./2021.godina započet će u ponedjeljak 07. rujna, dok će prvašići i učenici predškolskog odgoja u školu krenuti 14.rujna. Sukladno higijensko epidemiološkim mjerama u ŽP, nastava će se izvoditi kombiniranim modelom, kojeg je izradilo Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa ŽP, a na kojeg je suglasnost dao Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽP. Kombinirani model podrazumijeva tjedan dana neposrednog nastavno-odgojnog procesa u školama, a tjedan dana on-line nastava, s tim da će u ponedjeljak u školske klupe sjesti jedan dio učenika, a drugi će započeti digitalno, o čemu će dobiti obavijesti iz škola. Prvašići i učenici predškolske i razredne nastave imat će nastavu u školama, dok će se za učenike predmetne nastave i srednjoškolce primijeniti kombinirani model nastave.

Vlada ŽP osigurala je da svi učenici dobiju po dvije platnene maske, s tim da ih učenici do četvrtog razreda nisu obvezni nositi, a učenici od petog razreda, srednjoškolci i nastavno osoblje imaju obvezu nošenja zaštitne maske.  Za nastavno osoblje osigurani su i viziri, kao i dezinfekcijska sredstva za sve škole. Nastavni sat će trajati 40 minuta, a prije početka i između smjena vršit će se redovita dezinfekcija prostorija. Nadležno ministarstvo je također razradilo prijevoz učenika sukladno epidemiološkim mjerama nošenja maski i održavanja socijalne distance. U svim školama bit će formirani Krizni stožeri, a roditelji su dužni svako jutro prije polaska u školu, djetetu izmjeriti tjelesnu temperaturu i svakodnevno voditi evidenciju i o tome izvijestiti učitelja ili nastavnika. Roditelji djece s kroničnim bolestima koji ne žele da djeca pohađaju nastavu u ovim uvjetima, dužni su dostaviti pismenu izjavu.  

Vlada ŽP uz pomoć Federalnog ministarstva obrazovanja, osigurala je sredstva za nabavku udžbenika za učenike 3 i 4 razreda, koji su u stanju socijalne potrebe, a radi se o približno 110 učenika s prostora ŽP. Vlada će također, putem dodjele sredstava u iznosu 100 maraka po učeniku,  osigurati sufinanciranje nabavke udžbenika za sve učenike od prvog do devetog razreda.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password