U suzama dočekao brata iz pritvora

-U meni je velika sreća i zadovoljstvo što večeras dočekujemo naše suborce i heroje. Zaslužili su da budu pušteni i da slobodno uživaju slobodu koja je plaćena krvlju branitelja, kroz suze i s puno emocija je kazao tolišanin Ivo Dominković ratni zapovjednik II bojne 106.brigade HVO-a, koji je skupa s više od 400 mještana Tolise dočekao svoje ratne suborce i prijatelje Josu Nedića i Marka Dominkovića koji su u pratnji svojih obitelji oko 21,00 sat stigli u rodnu Tolisu.

Budući da su uvjeti njihova puštanja jako strogi i da im ne bi otežavali njihov položaj, mještani Tolise spontano su se okupili u centru mjesta kako bi pružili potporu i pokazali koliko im je stalo do njihove slobode i nevinosti. Na velikoj hladnoći svoje heroje dočekali su i mladi i stari koji nisu mogli sakriti suze radosnice. Pozdravili su odluku Suda BiH  da ukinu pritvor bivšim pripadnicima HVO-a osumnjičenim za ratne zločine i da svoju obranu organiziraju na slobodi.

-Oni su za nas heroji i to neka svi znaju. Svi koji večeras dočekujemo naše suborce, svi smo mi 106.brigada HVO-a  koja je branila svoj dom i svoje ognjište, za svoje naraštaje i svoju djecu. Na žalost, politika i dan danas igra drugačije i hoće da nas otjera. Neće otjerati nas koji smo ovo obranili, nego će otjerati našu djecu za koje su branitelji dali svoje živote. Mi smo prostor općine Orašje držali i branili cijelo vrijeme, bez namjere da osvajamo tuđe i danas nas osuđuju što smo branili svoj dom i svoje ognjište, kazao je Dominković.

Na dočeku u Tolisi kod svih mještana, osobito kod branitelja, bilo je prisutno ushićenje, radost, ali i veliko olakšanje. Mada je to kako ističu, samo jedna epizoda,  jer pred njima je mukotrpan postupak koji će dugo potrajati, ali su uvjereni da će dokazati svoju nevinost. Okupljanje su putem Faceboka organizirali mladi tolišani iz dva kafića gdje se redovito sastaju, a doček je upotpunjen glazbom u živo, vatrometom i bakljadom koju su priredili navijači NK Sloga. Među mnogobrojnima koji su s radošću dočekali svoje heroje bio je i brat Jose Nedića, Martin koji je u suzama dočekao brata i u sreći i velikom ushićenju zapjevao i kratko kazao, – Ne mogu zaustaviti suze i drago mi je što su se svi vratili da se mogu braniti sa slobode. Hvala Bogu što su večeras stigli u svoju Tolisu i među svoje obitelji. Međutim, moram kazati da ovo što se dešava nema veze ni sa pravdom ni sa propisima ove države. Sva ova nepravda u poštenim ljudima stvara nemir, istaknuo je Martin Nedić.

Slična atmosfera bila je i u Donjoj Mahali, Oštroj Luci, Baziku, Boku i Orašju gdje se duboko u noć očekivao i proslavljao izlazak iz pritvora osumnjičenih Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Blažanovića, Mate i Ante Živkovića i Stijepe Đurića.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password