U Oštroj Luci obilježena 25. obljetnica Boja na Galića

U Oštroj Luci danas je obilježena 25. obljetnica Boja na Galića,  povijesnog događaja u kojem su postrojbe HVO-a iskazale neviđenu hrabrost i u žestokim borbama uspjele obraniti i sačuvati svoju rodnu grudu. U sjećanje na one koji su toga dana život položili na oltar domovine – Luksa, Šicera, Tunu, Koneta i Đuru, ali i branitelje koji su poginuli tijekom DR-a, u crkvi Imena Marijina održana je misa zadušnica, nakon koje je kod Spomen obilježja položeno cvijeće i upaljene svijeće, u trajno sjećanje na poginule branitelje Oštre Luke, za koje je opijelo izmolio vlč. Zlatko Ivkić. Najprije su 25 djevojčica i dječaka položili ruže kod Spomen obilježja u povodu 25. obljetnice ovoga povijesnoga događaja, a potom su vijence položili predstavnici mjesnih braniteljskih klubova HVO-a – UOPiNB, HVDRA-e, UViDDR Oštra Luka i predstavnici MZ O. Luka, zatim Ministarstva branitelja i Udruga iz DR-a HVO Orašje,  izaslanstvo Općine Orašje na čelu s načelnikom  i predsjednikom OV-a Stankom Vincetićem i Mariom Oršolićem te predstavnici MZ Tolisa, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Program obljetnice je nastavljen na velikom nogometnom igralištu domjenkom i turnirom u malom nogometu.

Ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić naglasio je da je njegova dužnost kao ministra branitelja da u svako vrijeme, pa i na današnju obljetnicu, spomene poginule, ranjene i razvojačene branitelje. „Svi smo mi branitelji ponudili svoje živote i dijelove tijela rodnoj grudi na dan stupanja u postrojbe. Bog je odlučio kome će uzeti život, a kome dio tijela. I sam kao maloljetnik pristupio sam postrojbi, ne razmišljajući koliko će me to koštati. Metak kojim sam ranjen mogao me pogoditi i u srce i na to sam bio spreman kao i svaki od vas koji je ranjen. Nikada ne zaboravimo što smo morali učiniti da ostanemo svoji na svome. Buduće generacije trebaju učiti da se rodna gruda mora brižno  čuvati, jer ono na čemu žive  netko je krvlju branio  ili životom platio“, poručio je među ostalim ministar Kopić.

Obraćajući se prisutnima u ime branitelja Josip Pejić  je istaknuo da su branitelji  u Domovinskom ratu dali najviše, a dobili najmanje i time postali najranjiviji dio današnjeg društva. „Moram postaviti pitanje jesmo li smo svi skupa učinili dovoljno po pitanju rješavanja ekonomskih, a sve više i zdravstvenih teškoća s kojim se suočavaju branitelji i njihove obitelji? Teško je danas biti branitelj, jer njihovim teškoćama ne nazire se kraj. Uz sve  životne teškoće  naše suborce uhićuju i nakon 2o-ak  godina, za tobože neke ratne zločine i po toj logici ne zna se tko je slijedeći“, naglasio je Pejić i pri tom se obratio djeci  iz O.Luke i Boka koja su polaganjem 25 ruža simbolizirali 25 godina mira, spokoja, slobode, svjetla i nade. „Vi ste uistinu jedina nada našeg prostora i čuvajte sjećanje na branitelje  jer to su vaši očevi i djedovi. Čuvajte sjećanja  na Domovinski rat i  Domovinu i ne prepuštajte zaboravu bitne povijesne datume našeg mjesta“, naglasio je među ostalim u ime branitelja Josip Pejić.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password