spot_img
16.3 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju realiziran treći val kampanje “Poštuj život, ne oružje”

U Orašju realiziran treći val kampanje “Poštuj život, ne oružje”

U Orašju je danas realizirana prezentacija III. vala kampanje “Poštuj život, ne oružje”, pokrenuta kao odgovor na povećani broj incidenata uzrokovanih vatrenim oružjem. Središnji dio kampanje za ŽP, policijski službenici UP MUP-a ŽP proveli su u City Centru IN, gdje je bio postavljen punkt na kojem je upriličena podjela prigodnih letaka i razgovor sa građanima koji su imali priliku čuti nešto više o samom projektu. U cilju bolje uspješnosti kampanje policijski službenici su priredili kviz za učenike i  građane, putem kojeg su ih upoznali s određenim detaljima vezanim za oružje i njegovo posjedovanje.

Kampanja se provodi na cijelom području BiH  i koncipirana je u tri faze. Prva je bila slanje poruka vezano za zločine koji su počinjeni oružjem u vezi sa femicidom, druga je vezana uz odgovorno držanje oružja, dok se trećom fazom želi poslati poruka građanima da predaju oružje koje imaju u ilegalnom posjedu. –„Kampanja je zamišljena kao interakcija između policije, odnosno Agencije koja je osmislila kampanju, prema građanima. Ukoliko posjeduju ilegalno oružje želimo ih pozvati da ga predaju ili legaliziraju i da im pojasnimo na koji način to mogu učiniti. Zakonom o oružju i streljivu ŽP, našim građanima je omogućeno da oružje mogu predati potpuno anonimno i bez ikakve sankcije, a ukoliko žele, oružje mogu legalizirati“, kazao je glasnogovornik UP MUP-a ŽP, Zdenko Ćubel,  voditelj kampanje.

Glasnogovornik Zdenko Ćubel je naglasio kako su policijski službenici UP MUP-a ŽP u proteklom periodu imali značajne rezultate kroz navedenu kampanju. –„Građani su predali više desetaka komada oružja, više od 1500 komada streljiva raznog kalibra i legalizirali preko stotinu komada različitog oružja. Nakon današnje kampanje također očekujemo predaju ilegalnog oružja od strane građana“, kazao je voditelj kampanje Zdenko Ćubel.

Pored MUP-a ŽP, u kampanji sudjeluje i preostalih devet županijskih MUP-ova u FBiH, MUP Republike Srpske, te Policija Brčko distrikta BiH, uz kontinuiranu informiranost Koordinacijskog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH. Kampanja “Poštuj život, ne oružje”, podržana je kroz projekt „Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH“.  Projekt financiraju Njemačka, Nizozemska, Švedska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, kao i EU, kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih naroda, a provodi ga UNDP u BiH.

spot_img

najnoviji članci

istražiti više