U Orašju predstavljen Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata članova njihovih obitelji

U Orašju je sinoć predstavljen Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i članova njihovih obitelji  koji je izazvao veliko zanimanje ovdašnjih razvojačenih branitelja, ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih branitelja, te predstavnika udruga iz Domovinskoga rata. Na skupu u Orašju, poseban naglasak iz ovoga zakona stavljen je na prava pripadnika HVO-a, pa ne čudi što je dvorana amfiteatra ŠC fra Martina Nedića u Orašju bila ispunjena do posljednjega mjesta. Skup je pozdravio ministar branitelja ŽP Marijan Kopić kazavši kako je njegovo ministarstvo  iniciralo ovu prezentaciju i uputilo poziv ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu koji je žurno reagirao i omogućio njegovo predstavljanje u BiH. „Ovo je prvo predstavljanje Zakona o pravima pripadnika HVO-u u F BIH, i to u Posavini“, naglasio je ministar Kopić.

O zakonu su govorili Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja u Vladi RH i načelnik Sektora za pravne i normativne poslove Miroslav Lončar. „Novi Zakon za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, u kojem u obuhvaćena i prava pripadnika HVO-a i članove njihovih obitelji jamči ostvarivanje svih onih prava koja su do sada ostvarena u RH. Proširenjem prava bit će obuhvaćen veći broj pripadnika HVO-a koji će ostvariti prava na mirovinu  kao i u dijelu vezanom za novi ugovor, jer će prijedlog Ministarstva hrvatskih branitelja biti isključivo namijenjen za pripadnike HVO-a koji su u najtežoj ekonomskoj situaciji“, naglasio je Lončar.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić je podsjetio kako se potpisanim ugovorom između BiH i RH dio  prava za pripadnike HVO-a i ostvaruje, a osnovna težnja Ministarstva hrvatskih  branitelja RH je da se stečena prava i sačuvaju. U okviru zakona predviđene su i određene novine,  i u pripremi je, procedura vezana za dopune i izmjene ugovora između BiH i RH, Dio prava je ostao ili će biti naknadno reguliran“, istaknuo je Križić.

Nakon prezentacije, uslijedila su i broja pitanja pripadnika HVO-a, koja su se najvećim dijelom odnosila na pojedinačne sudbine. Najviše zanimanja bilo je od strane onih pripadnika HVO-a, koji do sada nisu ostvarivali nikakva prava u Hrvatskoj, a po novom zakonu imaju mogućnosti za to.

Prezentaciju zakona o hrvatskim braniteljima Domovinskoga rata u Orašju pratili su i predsjednik Skupštine ŽP Joso Marković, te Mladen Marković, rukovoditelj Službe opće uprave, branitelja i društvenih djelatnosti. Gosti iz RH prije početka skupa, kojega je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana DR-a HVO- Orašje, položili su cvijeće i upalili svijeće poginulim braniteljima,  kod Spomen obilježja u parku u Orašju.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password