U Orašju otvoreni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“

  • U Orašju otvoreni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“
  • U Orašju otvoreni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“
  • U Orašju otvoreni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“
  • U Orašju otvoreni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“
  • U Orašju otvoreni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“

Svečanom akademijom u prekrasnom prirodnom ozračju na Ranču kraj Save i uz pridržavanje epidemioloških mjera vezanih uz postojeću situaciju, u subotu su otvoreni jubilarni 25. „Dani hrvatskog filma- Ivo Gregurević“. Uoči održavanja svečane akademije izaslanstva su položila cvijeće i zapalila svijeće uz spomenik Gregurevića na groblju Karaula u D.Mahali, a opijelo je molio fra Mario Jurić gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa. Svečana Akademija je bila u znaku velikana hrvatskog filma, generala glumačkog zanata, generala hrvatske glume i glumišta i hrvatske kulture, Ive Gregurevića, inicijatora i utemeljitelja filmskog festivala u Orašju. Akademiji su bili nazočni brojni visoki državni uzvanici iz BiH i RH, te predstavnici županijskih i općinskih institucija. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Opernog orkestra HNK-a Osijek pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca, a u drugom dijelu programa goste su zabavljali najbolji hrvatski tamburaši.

Visoki pokrovitelji oraškog filmskog festivala su i ove godine predsjednik HNS-a BiH prof. dr. Dragan Čović i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a festival je u ime pokrovitelja službeno otvorio ministar vanjskih i europskih poslova Vlade RH dr.sc. Gordan Grlić Radman, koji je naglasio kako je Hrvatska Vlada uz ovaj narod i festival i čestitao domaćinima na fantastičnoj organizaciji. –„Uspjeli ste ovdje spojiti hrvatsku i bosansku Posavinu, Hrvatsku i Europu. Ovo je europski, ovo je svjetski! Danas smo govorili o mostu i povezivanju, ali ovo što nas večeras povezuje to je duh koji traje već 25 godina, a kada imate duh, onda ne postoje prepreke. Ivo je imao taj duh koji je spajao dalmatinca, Slavonca, posavljaka, oca i supruga. Volio je Orašje i Posavinu i njegove glumačke metamorfoze izgradile su karakternog glumca koji je svjedočio o bremenitom životu hrvatskog čovjeka za vrijeme II. Svjetskog rata, hrvatskog proljeća i poglavito Domovinskog rata“,  naglasio je u pozdravnim riječima ministar Radman.

Brojni prijatelji festivala svojim dolaskom u Orašje i ove godine su dali značaj kulturnoj manifestaciji koja je odavno prešla granice BiH, RH, pa i regije. Među gostima su bili uz ostale, Ivan Sabolić, veleposlanik RH u BiH, Ivan Bandić generalni konzul GK RH (Tuzla), Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Žana Ćorić savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH pri Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Otvorenju festivala nazočila je ministrica civilnih poslova u VM BiH Ankica Gudeljević, te brojni dužnosnici sa državne i entitetskih razina vlasti, premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg, predstavnici Akademske zajednice na čelu s Rektorom SUM-a dr. Zoranom Tomićem, predstavnici vojske, policije i vjerskih zajednica, te medija iz BiH i RH.

Tople riječi dobrodošlice cijenjenim uzvanicima, glumcima, redateljima i brojnim gostima uputio je predsjednik organizacijskog odbora festivala Iljo Benković, te zahvalio svima koji su još jednom potvrdili da poštuju i cijene stvaralaštvo i osobnost  utemeljitelja filmskog festivala Ive Gregurevića.

Načelnik općine Orašje Stanko Vincetić izrazio je veliko zadovoljstvo što je, unatoč epidemiološkim mjerama, pronađen model za organizaciju 25.filmskog festivala. –„Ipak je to značajan jubilej, na žalost bez Ive Gregurevića, ali nismo dopustili da se prekine kontinuitet. Ako je Ivo bio u stanju organizirati projekcije filmova u ratnom vremenu, mi smo imali obvezu nastaviti taj niz. Nadam se da su ispunjena očekivanja svih naših posjetitelja, nažalost s ograničenim brojem osoba i čestitam svima koji su sudjelovali u organizaciji festivala, kazao je načelnik Vincetić.    

Hrvatska Matica iseljenika je dugogodišnji suorganizator festivala, a njen ravnatelj Mijo Marić prisjetio se vremena ratnog ludila kada su ljudi predvođeni Ivom Gregurevićem odlučili tom ludilu suprotstaviti kreaciju i stvaralaštvo u obliku filma. –„HMI je imala sreću i čast da se priključi tim ljudima i već 25 godina zajedno podižemo festival i radimo na njegovu poboljšanju i unaprjeđenju. Nadamo se da ćemo kroz  filmsku radionicu dobiti nove stvaratelje na filmu“, poručio je ravnatelj Mijo Marić. 

-„Ovo je festival prijateljstva i sjećanja na našeg legendarnog glumca, čiji doprinos posavskoj i hrvatskoj kulturi je nemjerljiv. Festival je prepoznatljiv izvan okvira zemlje i drago nam je da smo dio te priče koju ćemo nastaviti raditi“, rekao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. 

Za veliki doprinos i angažman u stvaranju hrvatskog filma, nagrađeni su producent Stanislav Babić i glumac Dragan Despot i tom prilikom uručene su im aluminijske skulpture Ive Gregurevića, rad akademskog kipara Ante Jurkića iz D.Tramošnice.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password