U Orašju otkrivena skulptura Posavske žene

U danima kulture u Orašju, konkretno u sklopu manifestacije Dani hrvatskog  filma upriličen je još jedan kulturni događaj koji je preivukao pozornost građana.  Na prostoru kružnog toka kod zgrade Vlade ŽP upriličeno je svečano otvorenje skulpture Posavska žena, rad akademskog skulptora Ante Jurkića iz G.Tramošnice. Iznimno  privlačno umjetničko djelo zajednički su otkrili predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić i Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog Doma Parlamenta BiH. -Zadovoljstvo mi je što sam imala priliku s predsjednikom Vlade  otkriti skulpturu Posavske žene koja za mene nije samo skulptura, odnosno umjetničko djelo, nego ona simbolizira  duhovnu i svaku drugu snagu posavske žene, pa samnim tim i Posavine kao regije, istaknula je Borjana Krišto.

Sredstva za izradu skulpture osigurala je Vlada ŽP i kako je istaknuo predsjednik Vlade Marijan Klaić, ona simbolizira upornu, snažnu i vedru ženu koja se vozi na biciklu. –I dan danas kad čovjek prijeđe Savu, vraćajući se u svoje selo, dočeka ga ta vedra slika koja u momentu donese i uspomene i nadu da smo još uvijek tu. Figura simbolizira vječni krug što ga okreće posavska žena i lagano okrećući pedale, biciklom odlazi u crkvu, kupovinu, na njivu i na svadbu, kazao je među ostalim predsjednik Vlade Marijan Klaić, prenoseći i dijelom riječi autora.

– Skulptura je moj doživljaj, obzirom da sam i ja iz Posavine. Figura me podsjeća na moju majku i karakteristična je za ovaj dio Posavine gdje je bicikl još uvijek obvezno prijevozno sredstvo u svakom domaćinstvu. Kad dolazim iz Zagreba i  prolazim toliškim krajem uvijek gledam  žene koje biciklom dolaze u crkvu, kazao je autor Anto Jurkić i naglasio zadovoljstvo što se svečanost otvorenja uklopila u filmski festival  kojeg vodi njegov veliki prijatelj Ivo Gregurević. Skulptura je izrađena od lijevanog  fiberglassa, ojačanog čelikom i kamena patimiranog na broncu. Njezino modeliranje, lijevanje i izrada, dimenzija 2 x2,70 metara,težine oko 450 kg,  trajala je oko tri mjeseca i svi radovi su obavljeni u Tramošnici

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password