spot_img
25.2 C
Orašje
spot_img
NaslovnicavijestiU Orašju održano prvenstvo SRS FBiH u disciplini „lov šarana i amura“

U Orašju održano prvenstvo SRS FBiH u disciplini „lov šarana i amura“

Nositelj aktivnosti u očuvanju ribljeg fonda na prostoru općine Orašje je Udruga ribolovaca Šaran Orašje koja je osnovana davne 1946. godine i koja gospodari s pet revira, kao i ribolovom na rijeci Savi. Zadnjih godina udruga redovito broji oko 400 članova i svake godine prije početka ribolovne sezone ulaže sredstva u obogaćivanje i oplemenjivanje ribljeg fonda na vodama kojima gospodari. Tako je bilo i koncem 2021. godine kad je izvršeno poribljavanje sa 4.100 kg šarana i amura. –„U udruzi postoji ribo-čuvarska služba koju obavlja 15-tak volontera, a kroz redovita natjecanja želimo mlade više usmjeriti prema prirodi i njezinim ljepotama, a manje kafićima, igricama i kladionicama. U tom pravcu udruga djeluje kontinuirano i zadnjih nekoliko godina redovite izdajemo besplatne godišnje dozvole za svu djecu koja pohađaju osnovne škole na prostoru općine Orašje“, istaknuo je Mario Živković kojem je Skupština Udruge na posljednjoj sjednici povjerila novi četverogodišnji mandat predsjednika.

Posavina pruža idealne uvjete za sportski ribolov, što su prepoznali i u federalnom ribolovnom savezu. Kad su u pitanju sportska ribolovna natjecanja, Savez se zadnjih godina sve više oslanja na revire u okolici Orašja, pa je oraška udruga Šaran bila domaćin državnih kvalifikacijskih natjecanja i nekoliko kola Premijer lige BiH u ribolovu,  što dodatno govori o vrijednosti i kvaliteti voda u u kojima obitava riba u Posavini. Tako je proteklog vikenda Udruga ribolovaca Šaran Orašje bila domaćin prvenstva Sportsko ribolovnog saveza FBiH u disciplini „lov šarana i amura“. Organizator SRS FBiH je na reviru „Ulovi i pusti“ Ciglana Orašje okupio 8 ekipa iz Mostara, V.Kladuše, Tešnja, Prozor-Rame, Banovića, Gradačca i dvije ekipe iz UR Šaran Orašje. Za prvo ovogodišnje natjecanje ribolovci su imali izvanredne uvjete što potvrđuju podaci o 178 ulovljenih primjeraka ukupne težine 1247 kg ribe.

–„Kroz 50 sati natjecanja pratilo nas je uistinu lijepo vrijeme i zadovoljni smo količinom ulovljene ribe iako je početkom proljeća voda jako hladna. Jezero u Orašju pruža idealne uvjete, pogotovo u dubljem dijelu, tako da nas raduje podatak da su sve ekipe ostvarile ulov, netko više, netko manje. Bio je ovo predivan vikend i drago nam je da su se ribolovci iz mostarske ekipe Neretva 1933 po prvi put uključili u natjecanje u šaranskom ribolovu“, kazao je predsjednik SRS FBiH Dino Miljković.

Natjecanje se odvijalo ravnopravno u dva sektora, a ukupan pobjednik je CT Šaran-1 Orašje u sastavu Željko Arlović i Damir Baotić s ulovljenih 496 kg ribe, a mogu se pohvaliti ujedno i najtežom ribom od 17,15 kg. Drugo mjesto je pripalo ekipi CT Ramske vode Rama Prozor koja je ulovila 171 kg, a treće CT Blinker Tešanj za koju su ribarili otac i sin, Halil i Amar Mahalbašić.  Također i sastav ekipe Rama-Prozor je uistinu zanimljiv, jer ju čine ribolovci iz Posušja, Josip Žulj, Petar Bašić i Ivica Landeka. –„Svi smo iz Posušja, a lovimo za Ramu, pošto naša Udruga nije u federalnom savezu i nemamo svoju vodu. Prvi put smo na vodi u Orašju, a dojmovi su više nego dobri. Izvukli smo maksimum na svojoj poziciji i prezadovoljni smo, kako ribolovom, tako i ljubaznošću i gostoprimstvom domaćina. Deset godina sam u šaranskom ribolovu i naprosto uživam kraj vode, jer je ribolov način života i naprosto me opušta“, kazao je Josip Žulj.  

spot_img

najnoviji članci

istražiti više