U Orašju održana završna konferencija u projektu DR SHARE

Nakon Novog Sada i Vinkovaca danas je u Orašju održana završna konferencija u projektu DR SHARE „Smanjenje katastrofa, standardizirana analiza opasnosti i procjena rizika“. Konferenciju je otvorio šef Ureda za gospodarski razvoj ŽP  Franc Kljajić, a prisutnima se potom obratio predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić, zatim zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine Jovan Podraščanin, direktorica fonda “Europski poslovi” AP Vojvodine Vidosava Enderić i Ilija Jezidžić direktor Županijske uprave civilne zaštite. Prezentaciju je održala pročelnica Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković, a IT alat su predstavili vanjski ekspert na projektu DR SHARE Pavo Medved i predstavnica tvrtke Infosistem Zagreb Tatjana Pinhak.

-„Katastrofalne poplave u 2014. godini inicirale su realizaciju ovoga projekta, jer poplave ranga tisućljetne vode, nanijele su štete nikada viđene na ovim prostorima u sve tri države. Da bi rizik od ovakvih šteta bio manji, u ŽP smo razmatrali što je potrebno napraviti. Jedna od toga je bila rekonstrukcija svih vodoprivrednih i objekata u zaštiti od štetnog djelovanja u poplavama. Do sada nismo zadovoljni realizacijom tog projekta. Od 22 km nasipa, rekonstruirano je 6 km, dakle još 16 km nasipa treba nadvisiti kako se ne bi ponovila poplava ranga iz 2014. godine“, kazao je premijer Klaić, te dodao, -„Elementarna nepogoda ne prepoznaje granice, nego nas sve jednako negativno pogađa, stoga zahvaljujem EU koja je prepoznala projekt koji će smanjiti rizik i u određenom trenutku, prije nego nastane katastrofa, osigurati međusobnu uvezanost i informiranost, kako lokalnu, tako i međusobnu uvezanost tri susjedne države. Ovo je prvi od projekata koji je ŽP radila kao partner, a koristeći sredstva EU. Nadam se da je ovo iskustvo i model kako bi se u narednom periodu s partnerima mogli kandidirati za nove projekte iz sredstava EU“, kazao je premijer Klaić.

Vrijednost projekta je oko 280.000,00 eura i 75% sredstava financira Europska unija. Rad konferencije pratili su predstavnici MUP-a ŽP, Civilne zaštite ŽP, općine Orašje i Tuzlanskog kantona. –„Unutar projekta svima će biti omogućeno da dobiju IT alat koji bi u realnom vremenu pokazao  kojim materijalno tehničkim sredstvima i ljudstvom raspolaže svaka strana. Cilj je također  učinkovito upravljanje rizicima u cilju smanjenja posljedica intenziteta i učestalosti prirodnih katastrofa i velikih nesreća s ciljem zaštite stanovništva, okoliša i imovine. Učinkovitost se ogleda kroz praksu koja promiče zajedničko razumijevanje u međusektorskoj i prekograničnoj procjeni rizika“, rekao je Mato Brkić ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP.

-„Poplava nam je pokazala da moramo biti jedinstveni i nakon katastrofa nastaviti surađivati.  Projekt je trajao 18 mjeseci i u tom periodu smo riješili njegovo sufinanciranje. U programskoj aplikaciji je baza podataka svih sudionika koji trebaju izaći  na teren u vrijeme i nakon katastrofe da bi što brže prevenirali određenu situaciju ili je čak spriječili“, kazao je Josip Dabro.

Jovan Podraščanin iz AP Vojvodina je istaknuo da vrijednost projekta nije velika, ali njegov doprinos je značajan. Izrazi je očekivanja da će pun značaj doživjeti  kroz  naredni korak kada njegova primjena bude omogućena na kompletnoj teritoriji sva tri partnera u obrani od posljedica i smanjenju rizika od  elementarnih nepogoda.

-„Cilj projekta je povećati spremnost na reagiranje u vanrednim situacijama i na eventualno ponovno izlijevanje rijeke Save. Izuzetno je značajan za cijelu regiju, te bi bilo dobro da se i dalje radi na njegovu unapređenju“, kazala je direktorica fonda “Europski poslovi” AP Vojvodina Vidosava Enderić.

Uz Vukovarsko-srijemsku županiju kao nositelja, partneri na projektu iz Hrvatske su: Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast, te Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Partneri s područja Srbije su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine, te Fond “Europski poslovi” AP Vojvodine, a s područja BiH partner je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password